У нас отдавна се говори за нуждата от национално присъствие

...
У нас отдавна се говори за нуждата от национално присъствие
Коментари Харесай

България на Венецианското биенале

У нас от дълго време се приказва за потребността от национално наличие във Венеция и то с съображение. е един от най-старите и значими интернационалните конгреси, в който се оглежда актуалното изкуство на международната карта. След плана, с който България взе участие на предишното издание и който повдигна много въпроси и разногласия у нас, новото издание на Биеналето още веднъж ще ни помогне да сверим часовника си до каква степен сме в крайник с времето, в което живеем.

Тази година тематиката на Венцианското биенале е „ Млякото на фантазиите “, и публично бе намерено на 23 април. България взе участие в биеналето за 10-и път и се показа с плана „ Ето къде си “ на художника Михаил Михайлов. Българският павилион се обитава в креативното пространство " Спацио Рава " в региона Сан Поло на Венеция.
 Добрите вести за България 29 апр 2022 | България получи мощна поддръжка от своите съдружници в Европейски Съюз и НАТО сътрудници единствено ден откакто Москва разгласи, че...

THERE YOU ARE artist Michail Michailov curator Irina Batkova at Spazio Rava, San Polo 1100, Venice Official opening...
Posted by on
Проектът " Ето къде си " в 59-ото Венецианско биенале е съпроводен от издание, което съчетава кураторски и лиричен взор по отношение на образните обекти, включени в плана. В него са оповестени текстове на Джорджо Агамбен, Морис Мерло-Понти, Михаил Михайлов и Ирина Баткова, одобрение на Илияна Йотова и пролог на Яра Бубнова. Дизайнът е на Магдалина Станчева - Poststudio.

Авторът Михаил Михайлов е роден във Велико Търново, само че живее в Австрия. Добива известност с рисунките си на прахуляк. Кураторка е Ирина Баткова.

„ Ето къде си “ включва рисунки, апаратура и пърформанс. Изследваните тематики в българския павилион са свързани с вглеждането в себе си, самоусъвършенстването и връзката на индивида със заобикалящата го среда. В плана се преглежда по какъв начин архитектурното пространство може да се свърже с лекост с формите на човешкото тяло. Любопитното е, че художникът е по едно и също време част от публиката и участник в творбата. А резултатът е същинска игра на въображението, която ни оттласква от рамките на всекидневието и ни предизвика да погледнем на живота от малко по-високо. С истинската си позиция, създателят направи по този начин, че българският павилион да съумее да провокира интерес. В Биеналето тази година вземат участие 213 създатели от 58 страни, като изложбата ще продължи до 27 ноември.

There You Are! @michail_michailov @bulgariavenicebiennale @artprojectdepot @labiennale @k.serapionov @nationalgallerybg
Posted by on

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР