У нас няма ясно очертана пътека за пациентите болни с

...
У нас няма ясно очертана пътека за пациентите болни с
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Една от заповедите на министъра е в нарушение

 У нас няма ясно обрисувана пътека за пациентите заболели с коронавирус. Това сподели в Денят стартира доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Според него разпореждането за отделяне на кревати за пациенти с ковид във всички лечебни заведения е нарушаване на медицинските стандарти. Д-р Кацаров дефинира като неточност да се подчертава единствено на PCR проби. По думите му, би трябвало да бъдат включени и другите типове.

Леталитетът на ковид се пресмята на 3 на 1000 души. Така че на всеки 1000, които са срещнали с вируса, се чака трима да починат. Колкото по-голям е броят на инфектираните, толкоз по-голям ще е броят на умрелите. Това предвижда доктор Стойчо Кацаров.

Проблемът на пациентите е, че липсва ясно обрисувана пътека за хората с недоволства, сходни на инфектираните с ковид. Не е доста ясно за хората къде би трябвало да отидат и каква здравна помощ могат да получат. Липсва организация на целия развой, работи се стихийно, кампанийно. Хвърлят се едни пари на едно място, след това на друго място, без даже да се оцени какъв е резултатът от бързо нахвърлените ограничения, изясни доктор Кацаров.

Правителството не се приготви за тази обстановка. Здравната система се намира в неприятно положение от години и през днешния ден ще берем плодовете, добави доктор Кацаров.

Д-р Кацаров даде образец и за нарушение на медицинските стандарти.

Разкриването на кревати за лекуване на Коронавирус заболели във всички лечебни заведения по заповед на министъра е в нарушаване на медицинските стандарти. Това е в нарушаване на националната здравна карта. Медицинските стандарти изискват избран тип експерти да работят, а те ги няма в тези звена. Националната здравна карта не разрешава да се откриват нови отделения и нови действия, разяснява доктор Кацаров.

Според него тези ограничавания би трябвало да бъдат отстранени, тъй като спъват активността на лечебните заведения.

Дори здравната каса няма право сега да подписа контракт с подобен вид структури. Ние нямаме отговор на въпроса кой ще заплати лекуването на пациент, настанен в болница, която до момента не е имала Коронавирус поделение и изобщо не е имала контракт със здравната каса за тази клинична пътека, добави той.

Липсата на ясна организация на системата затруднява и пациентите, и лекарите, акцентира доктор Кацаров.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР