У нас идеята за зелен сертификат традиционно се появи няколко

...
У нас идеята за зелен сертификат традиционно се появи няколко
Коментари Харесай

При 20 % ваксинирани зеленият сертификат няма как да сработи

У нас концепцията за зелен документ обичайно се появи няколко месеца по-късно, в сравнение с в останалата част от Европейския съюз. Днес в ефира на bTV зам.-министър на опазването на здравето Александър Златанов oбяви, че евентуално ще се вкара зелен документ на местата, които се посещават от доста хора. „ Изпратили сме писма до Министерството на туризма и до Министерството на образованието, водим диалози и с браншовете – с ресторантьори и туроператори, тъй че ограниченията да бъдат въведени в подобаващия миг и тъй че да бъдат изпълнявани. Другата посока е да въведем документа и в обществените и лечебните заведения. Говорили сме и със спортните федерации и " зелени документи " могат да бъдат въведени за публиката на всички надпревари ", разясни зам.-министърът. 

На доктрина концепцията би трябвало да сработи – виждаме положителните образци от останалите страни, където по-голямата част от популацията се е погрижило да отбрани себе си и близките от ковид, като се е ваксинирало. Затова и ограниченията за ограничение на обществени места единствено за имунизирани бяха ефикасни, като насърчиха от ден на ден хора да си слагат заветната доза против Covid-19. В Италия вкараха условието през август, когато към 60% от хората над 12 години към този момент бяха имунизирани. Ограниченията забързаха темпа на имунизация и през октомври, когато чиновниците в държавния и частния бранш към този момент са длъжни да показват документа, с цел да отидат на работа, процентът на имунизираното население е над 80.

В прилежаща Гърция се върви на ресторант със зелен документ още от средата на юли месец, когато имунизираните бяха 41%. Гръцкото държавно управление си сложи за цел да увеличи процентите до 70% през септември. Към 16 октомври изцяло имунизираните гърци са 74%.В Дания същата мярка влезе в действие, когато над 70% бяха имунизирани. Затова и условието на зелен документ сработва в другите страни – хората се имунизират и стопанските системи последователно се възвръщат.

Случаят на България напълно не е подобен – страната ни продължава да е последна в Европейски Съюз по растеж на имунизираните с едвам към 20%. И до момента в който другите страни започнаха да се приспособяват към провокациите, които Covid-19 донесе, то у нас обстановката не се е трансформирала от предходната година – антиваксърските настроения доминират поради изчезнала съответна осведомителна акция, а бизнесът за следващ път е изправен пред колапс.

Затова и условието на зелен документ тук е по-скоро ограничаваща, в сравнение с насърчаваща мярка – тъй като хората могат да живеят без заведения за хранене, само че заведенията за хранене не могат да съществуват без хора. Твърде евентуално е въвеждането на мярката единствено да задълбочи казуса в частния бранш, вместо да насърчи повече българи да си слагат ваксина, до момента в който Здравното министерство не откри метод да убеди сънародниците ни, че имунизациите са единственият излаз от пандемията.

Зеленият документ е наложителен за жителите на множеството развити страни, в случай че желаят да посетят ресторант, бар, кино, музей или обществено събитие. Той се издава за приключен имунизационен цикъл, изработен PCR в границите на последните 72 часа или при преболедуване на ковид през последната половин година. Документът е необходим за влизане в заведение на територията на Австрия, Гърция, Италия, Белгия, Германия и още доста други страни от Западна Европа.

 
Ваксинираните у нас смятат за луди
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР