Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да

...
Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести заради решението на държавата да
Коментари Харесай

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни протести

Тютюнопроизводители заплашват с безсрочни митинги поради решението на страната да наложи корпоративен налог върху националните доплащания, получени предходната година, оповестява БНР.

Малка група тютюнопроизводители от съдружие "Басма " се събраха на площада в Хаджидимово и обявиха, че няма да се огънат под натиска на репресивната държавна машина. Те настояват, че втора седмица са подложени на тормоз с писма и позвънявания от чиновници на Национална агенция за приходите.

"Тези средства, ние ги получаваме от 2011 година И в този момент - 2018 година, получаваме писма и телефонни позвънявания, че изискуем корпоративния налог 10% от предходната година “, съобщи ръководителят на тютюневото съдружие "Басма " Иван Сабахлъков.

Той е безапелационен, че желаният корпоративен налог върху доплащанията за референтен интервал не се дължи. "Протестираме, тъй като аз съм участник в консултативния съвет, който 2014 година взе решение, че налозите върху тези помощи или така наречен дотации, или както желаят да ги поясняват, са освободени от корпоративния 10-процентов налог “, сподели той и предизвести, че този път митингите ще са без краен период.

От Националното съдружие на производителите на ориенталски тютюни също се оповестиха против облагането с налог на националните доплащания и приготвят протестна декларация до Министерския съвет и Парламента. От Сдружението напомнят, че на национално равнище още преди години е била реализирана договореност за приемане на националните доплащания за референтен интервал без данъчна тежест и това е било записано в законовите текстове.

Арбен Мименов от Сдружението разяснява:

"Законът за налозите върху приходите на физическите лица в преходните заключителни разпореждания всяка година е имало текст, в който категорично се споделя, че тази дотация най-общо казано е необлагаем приход. След 2015 година тези фрази отпадат. "

От Националната организация по приходите настояват друго. Росен Бъчваров съобщи:

"Всичко под формата на земеделска дотация е изплатено след 1-ви януари 2010 година до ден сегашен. По силата на законодателството съставлява облагаем приход, върху който се дължи налог. "

В четвъртък в Благоевград е планувана среща с тютюнопроизводители и кметове, на която данъчните специалисти ще разяснят законовата рамка.

От Сдружението на производителите на ориенталски тютюни обаче упорстват да бъдат върнати законовите текстове, които освобождават националните помощи от налог:

"Ще изпратим заявления и до премиера, до министъра на финансите, до министъра на земеделието, и до Парламента ", съобщи Арбен Мименов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР