Тялото на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе беше върнато

...
Тялото на бившия премиер на Япония Шиндзо Абе беше върнато
Коментари Харесай

Тялото на бившия премиер пристига в Токио

Тялото на някогашния министър председател на Япония Шиндзо Абе беше върнато в Токио в събота, откакто той беше смъртоносно прострелян по време на предизборна тирада в Западна Япония ден по-рано, заяви apnews.

Абе беше атакуван в град Нара и превозен с хеликоптер до локална болница, само че умря от загуба на кръв макар незабавното лекуване, включващо солидни кръвопреливания. Полицията арестува нападателя, някогашен член на японския флот, на мястото на престъплението по съмнение за ликвидиране. Полицията конфискува самоделния револвер, който е употребявал, а няколко други бяха открити по-късно в жилището му.

Нападателят, Тецуя Ямагами, сподели на следователите, че е възнамерявал стрелбата, тъй като е повярвал на клюки, че Абе е обвързван с организация, която той недоволства , съгласно полицията. Японските медии оповестиха, че мъжът е развил ненавист към религиозна група, на която майка му е била отдадена. Докладите не прецизират групата.

Черна катафалка, носеща тялото на Абе и съпроводена от брачната половинка му Акие, дойде в дома му в влиятелния жилищен регион на Токио Шибуя, където доста опечалени чакаха и наведоха глави, до момента в който транспортното средство минаваше.

В събота полицията заяви, че резултатите от аутопсията демонстрират, че патронът, който е влезнал в горната част на лявата ръка на Абе, е увредил артериите под двете ключици, причинявайки съдбовен солиден кръвоизлив.

Някои наблюдаващи, които гледаха видеоклипове на убийството в обществените медии и малкия екран, означиха липса на внимание в откритото пространство зад Абе, до момента в който той говореше.
 Простреляха някогашния министър председател на Япония Шиндзо Абе Обновена
Простреляха някогашния министър председател на Япония Шиндзо Абе

Той е умрял в болничното заведение

Фумикадзу Хигучи, някогашен следовател от префектурната полиция на Киото, сподели, че фрагментите демонстрират, че сигурността е била слаба на събитието и незадоволителна за някогашен министър председател.

" Необходимо е да се изследва за какво сигурността разрешава на Ямагами да се движи свободно и да върви зад господин Абе ", сподели Хигучи в токшоу на Nippon TV.

Експерти също по този начин споделиха, че Абе е бил по-уязвим, изравен на равнището на земята, вместо на върха на предизборно транспортно средство, което съгласно известията не е могло да бъде проведено, защото визитата му в Нара е било небрежно планувано предходния ден.

Във видеоклипове, популяризирани в обществените медии, нападателят, разпознат като 41-годишния Ямагами, може да се види със самоделен револвер, провесен на рамото му, застанал единствено на няколко метра (ярда) зад Абе през оживена улица и непрестанно се оглежда.

Няколко минути откакто Абе застана на подиума и стартира речта си - до момента в който локален партиен претендент и техните поддръжници стояха и махаха на тълпата - Ямагами може да се види по какъв начин изстрелва първия изстрел, който изстреля облак пушек, само че снарядът явно не е уцелил абе

Когато Ейб се обърна да види от кое място идва шумът, проехтя втори изстрел. Този изстрел явно е уцелил лявата ръка на Ейб, липсвайки бронирано куфарче, вдигнато от охранител, който стоеше зад някогашния водач.

Абе падна на земята, лявата му ръка беше прибрана, като че ли с цел да покрие гърдите си. Организаторите на акцията крещяха през високоговорители с искане медицински специалисти да окажат първа помощ на Абе, чието сърце и дишане бяха спрели, до момента в който той беше превозен с хеликоптер до болница, където по-късно беше разгласен за мъртъв.

Според вестник Asahi, Ямагами е бил контрактуван служащ в склад в Киото, където е бил оператор на мотокар и е прочут като спокоен човек, който не се смесва с сътрудниците си. Съсед в жилището му сподели на Асахи, че в никакъв случай не е срещал Ямагами, макар че си спомня, че е чувал шумове като трион, употребен няколко пъти късно през нощта през последния месец.

Китайският водач Си Дзинпин, който първоначално имаше мразовити връзки с Абе, изпрати съболезнователно известие до японския министър председател Фумио Кишида в събота, ден откакто множеството други международни водачи разгласиха своите изказвания.

Си призна, че Абе поставя старания за възстановяване на китайско-японските връзки и сподели, че той и Абе са постигнали значимо съгласие за създаване на по-добри връзки, съгласно изказване, оповестено на уеб страницата на китайското външно министерство. Той също по този начин сподели на Кишида, че е подготвен да работи с него, с цел да продължи да развива съседски връзки и връзки на съдействие.

Въпреки че не беше в служба, Абе към момента имаше огромно въздействие в ръководещата Либералнодемократическа партия и оглавяваше най-голямата й секта, само че неговите ултранационалистически възгледи го трансфораха в разногласна фигура за мнозина.

Когато подаде оставка като министър-председател, Абе упрекна рецидив на улцерозния колит, който е имал от тийнейджърските си години . Тогава той сподели, че е мъчно да остави доста от задачите си незавършени, изключително неуспеха му да позволи казуса с японците, отвлечени преди години от Северна Корея, териториалния спор с Русия и преразглеждането на японската конституция, отказваща война.

Този ултранационализъм разгневи Кореите и Китай, а стремежът му да сътвори това, което смяташе за по-нормална отбранителна позиция, разгневи доста японци. Абе не съумя да реализира заветната си цел да пренапише публично направената от Съединени американски щати пацифистка конституция заради слабата социална поддръжка.

Лоялистите споделиха, че неговото завещание е по-силна връзка сред Съединени американски щати и Япония, която има за цел да укрепи отбранителната дарба на Япония . Но Абе си сътвори врагове, като прокара своите отбранителни цели и други противоречиви въпроси през Народното събрание, макар мощната социална съпротива.

Абе беше квалифициран да следва стъпките на своя дядо, някогашния министър председател Нобусуке Киши. Политическата му изразителност постоянно се съсредоточаваше върху превръщането на Япония в " естествена " и " красива " нация с по-силна войска и по-голяма роля в интернационалните каузи.

Япония е изключително известна със строгите си закони за носене на оръжия. С население от 125 милиона, предходната година има единствено 10 престъпни случая, свързани с оръжия, довели до един смъртен случай и четирима ранени, съгласно полицията. Осем от тези случаи са свързани с банди. През същата година в Токио няма произшествия с оръжие, пострадвания или смъртни случаи, макар че са иззети 61 оръжия.

Абе се гордееше с работата си за подсилване на съюза за сигурност на Япония със Съединени американски щати и с организирането на първото посещаване на настоящ американски президент Барак Обама в бомбардирания град Хирошима . Той също по този начин оказа помощ на Токио да получи правото да бъде хазаин на Олимпиадата през 2020 година, като даде обещание, че бедствието в атомната централа Фукушима е " под надзор ", когато не е било.

Той стана най-младият министър-председател на Япония през 2006 година, на 52 години, само че прекомерно националистичният му първи мандат ненадейно завърши година по-късно, също и заради здравословното му положение.

Краят на осъществявания със кавги първи престой на Абе като министър-председател беше началото на шест години годишна промяна на управлението, запомнена като епоха на политика на " въртяща се врата ", на която липсваше непоклатимост.

Когато се завърна на поста през 2012 година, Абе се зарече да съживи нацията и да извади стопанската система й от дефлационния й застой със своята формула " Абеномика ", която съчетава фискални тласъци, парични облекчения и структурни промени.

Той завоюва шест национални избора и построи постоянна хватка на властта, укрепвайки отбранителната роля и качества на Япония и нейния съюз за сигурност със Съединени американски щати. Той също по този начин ускори патриотичното обучение в учебните заведения и увеличи интернационалния престиж на Япония.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР