Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от

...
Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от
Коментари Харесай

ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка - за евровота и за па...

Тя акцентира, че за първи път имаме тази композиция от избори. И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за претендентите във всяка една листа. Различни са и изборните права на гласоподавателите в изборите за Народно заседание и за членове на Европейския парламент. За европейските избори има условие за уседналост. Например право да гласоподават за тези избори за Европейски парламент имат българските жители, които имат адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в страната или непрекъснат адрес в страната и сегашен адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това условие за уседналост важи и за претендентите за членове на Екологичен потенциал, само че там условието е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези условия ги няма за изборите за народни представители, изясни Нейкова.

Тя добави, че в изборите за членове за Екологичен потенциал могат да гласоподават и жители на други страни членки на Европейски Съюз, които имат статут на непрекъснато или дълготрайно пребиваващи в страната и имат адрес на престояване в страната към 9 март 2024 година

 

По думите ѝ ЦИК няма по какъв начин да не се оправи с изборите без значение кои са те и на коя дата. „ Когато в последния миг има неопределеност дали ще бъдат на една и съща дата изборите за Народно заседание и за Европейски парламент се наложи да създаваме всички изборни бумаги, решения, документи във разновидности. Във вчерашния ден, когато бяха издадени от президента двата указа за насрочване на изборите приехме хронограмата за тях, изборните бумаги в по-голямата им част и тези, които касаят най-много регистрацията за присъединяване на партии и обединения в изборите, и за изборните описи и една огромна част от главните решения за организацията на изборите “, добави ръководителят на ЦИК.

За това какъв брой ще костват изборите " две в едно " Нейкова сподели, че планът за план-сметката е към 98 млн. лв., като за ЦИК са 4,4 млн. лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР