Тя е само на 19, когато основава биотехнологичната си фирма.

...
Тя е само на 19, когато основава биотехнологичната си фирма.
Коментари Харесай

Лъжа за 9 милиарда: 120 години затвор грозят детето чудо Ели...

Тя е единствено на 19, когато основава биотехнологичната си компания. Редица фамозни хора имат вяра в нея и влагат милиони. Накрая всичко се оказва голяма неистина. Това е историята на възхода и падението на детето знамение Елизабет Холмс.

Допреди шест години тя беше считана за огромната звезда на Силициевата котловина. Елизабет Холмс, която през днешния ден е на 37 години, даже беше сравнявана с създателя на " Apple " Стив Джобс, който тя обичаше да имитира, носейки да вземем за пример типичните за неговия жанр на обличане черни пуловери, написа.

„ Първо те считат за подлудял и се борят против теб, а след това ти променяш света “, съобщи Холмс по време на една полемика преди шест години.

Пътят на Елизабет Холмс

Когато през 2003 година основава биотехнологичната си компания „ Theranos “, Холмс има за цел да революционизира сферата на кръвните проучвания. По това време тя е едвам 19-годишна и таман е прекъснала следването си в Станфорд още след първата година. Холмс съумява да притегли могъщи вложители - издателят Рупърт Мърдок влага 100 милиона $ в нейния стартъп. Същата сума прибавя и някогашната американска министърка на образованието Бетси де Вос. Фирмата на Холмс притегля още десетки огромни вложители, а в Надзорния съвет са известни персони като тогавашните външни министри Хенри Кисинджър и Джордж Шулц.

Преди през 2016 да бъде разкрита цялата машинация, „ Theranos “ има славата на деветкратен „ unicorn “ - цената на компанията се пресмята по това време на 9 милиарда $. „ Ако тази технология фактически беше функционирала, това щеше да постави завършек на обичайните кръвни проби - такива, каквито ги познаваме и до през днешния ден. С нея те щяха да завоюват ужасно доста пари “, споделя проверяващият публицист Майкъл Сиконолфи от „ Уолстрийт Джърнъл “ във връзка тогавашната нервност към „ Theranos “.

Емблемата на " Theranos "

Разработеният от компанията на Холмс апарат за кръвен разбор се назовава „ Едисън “ и съставлява черна кутия с размера на настолен принтер. Само с няколко капчици кръв уредът можел да прави към 240 разнообразни разбори на кръвта. Такива са най-малко амбициозните реклами. В последна сметка обаче се оказва, че „ Едисън “ дефинира с акуратност единствено едно - дали някой има херпес.

През 2015 година кореспондент на „ Уолстрийт Джърнъл “ разкрива, че Елизабет Холмс скрито е употребила уреди за разбор на компанията „ Siemens “. Холмс обаче отхвърля обвиняванията: „ Никога не сме употребявали непознати лабораторни уреди. Всеки тест е бил провеждан с създадената от нас технология “, твърди тя по това време.

Малко по-късно мнозина от 800-те сътрудници на компанията излизат пред обществеността, тъй като не желаят повече да прикриват машинациите на Холмс. По това време уредът „ Едисън “ към този момент се употребява от редица аптеки в Съединени американски щати и непрекъснато дава неверни резултати.

Елизабет Холмс през 2015 година

Съдебният развой против Елизабет Холмс е изправен пред един главен проблем: липсват безапелационни доказателства, че тя умишлено е мамила всички. Малко преди „ Theranos “ да банкрутира, чиновници на компанията унищожават сървър, на който са съхранени резултатите от милиони кръвни разбори.

Оневиняващи условия?

Освен това стана известно, че юристите на Елизабет Холмс ще се опитат да приведат оневиняващо събитие - Съни Балвани, някогашният заместител на Холмс в „ Theranos “, с който тя е имала и интимни връзки, ще бъде показан като уредник на цялата измама. Твърдението е, че години наред той е оказвал душевен и полов напън над Холмс. Ако тя бъде приета за отговорна, я чакат до 120 години затвор.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР