Тя е помогнала да се победят Grande Armée на Наполеон

...
Тя е помогнала да се победят Grande Armée на Наполеон
Коментари Харесай

Politico: Зимата винаги е била съюзник на воюваща Русия, но вече не

Тя е помогнала да се победят Grande Armée на Наполеон и Вермахта на Хитлер. Зимата постоянно е била добър другар на съветските сили. Но тази година лоялността ѝ не е толкоз сигурна.

Президентът Владимир Путин към този момент не може да разчита на остарелия съдружник на Русия в този момент, когато бойците на Кремъл в Украйна са деморализирани, изправени пред ръмящи снегове и сняг, и температури, които падат до -20 градуса по Целзий, и по-надолу.

В продължение на месеци експерти и военни анализатори допускаха, че зимата ще докара до спиране на бойните дейности по фронтовете в Украйна - само че става все по-ясно, че и двете страни ще се опитат да употребяват преимуществата си в студа, като всяка от тях ще активизира своите генерали - „ Генерал Зима “ против „ Генерал Мраз “.

Руският проект е да деморализира украинското цивилно население, като му спре електричеството и отоплението, до момента в който украинците желаят да разположат командоси и да упражняват артилерията си върху зле екипираните съветски наборници, които нямат топла зимна екипировка и топла храна.

Въпреки че като цяло се чака темпото на бойните дейности да се забави, в източните региони на Донецк и Луганск не се следи никакво намаляване, макар снежните виелици и ледените температури.

" Сраженията се водят през деня и нощем, без значение от времето ", съобщи за „ Политико “ от фронтовата линия бойният доктор и някогашен украински народен представител Егор Фирсов. " Сега съм покрай Бахмут. Ситуацията тук е доста комплицирана. Тя се трансформира всеки ден, люлеейки се като махало - от нашите триумфи и еуфория, когато напредваме, до сложната обстановка, когато напредва врагът ", написа той.

С нотка на смелост той прибавя: " Вчера валеше сняг, радвахме се на това, тъй като няма нищо по-лошо от мразовит дъжд ".

Министерството на защитата на Украйна даде да се разбере, че проектът е да се поддържа напън през зимата. " Тези, които в този момент приказват за допустима пауза във военните дейности заради ниските температури през зимата, евентуално в никакъв случай не са правили слънчеви бани през януари на южния бряг на Крим ", присмехулно написа украинското министерство на защитата в Туитър в неделя, намеквайки за украинската упоритост да придвижи битката на полуострова, който Русия нелегално анексира през 2014 година

Разбира се, суровата зима не постоянно е била добра за Русия. През 1940 година по време на Зимната война финландците надхитриха оловните руснаци, като се плъзгаха пъргаво по снеговете със ски, с цел да нанесат светкавични партизански удари.

Украинците се надяват да нанесат сходни вреди. Прехванати данни, оценени от проверяващата група Conflict Intelligence Team, разкриват, че мобилизираните бойци към този момент се оплакват от неналичието на главно съоръжение - да не приказваме за зимна екипировка - и от изискванията, в които се намират, в това число неналичието на топла храна в продължение на дни.

Без спиране

Засега дейностите се водят на няколко фронта. Нищо не предвещава спокойна зима.

Според Катерина Степаненко от Института за проучване на войната, който следи бойните дейности благодарение на отворени източници: " Руснаците възобновяват и ускоряват настъпателните си интервенции югозападно от Донецка област. Тя добавя, че те употребяват закалени парашутисти.

Украинците също трансферират сили, с цел да подсилят линията си, сподели Ник Рейнолдс от английския Кралски институт на обединените служби, мозъчен концерн по сигурността, който прави действен разбор за украинския общоприет щаб. Рейнолдс добави, че украинците желаят също по този начин да изтласкат руснаците на източния бряг на река Днепър на 15-20 км по-далеч от новоосвободения Херсон, с цел да спрат съветските артилерийски обстрели.

Тази седмица двете страни си разменяха обстрели оттатък река Днепър, като град Херсон отекна от гърмежите, което накара украинските управляващи да предложат евакуация на цивилното население. Рейнолдс също по този начин подозира, че руснаците могат да усилят силите си на границата с Беларус северно от Киев в опит да отклонят украинските сили от фронтовата линия на юг и изток.

Източник от украинските служби за сигурност, който е помолил да остане неназован, защото не е акредитиран да беседва с медиите, съобщи пред " Политико ", че съветски военни самолети явно тестват украинската противовъздушна защита по границата. Руски военни блогъри в Телеграм споделят, че украинците построяват нови гранични наблюдателни постове, оборудвани с устройства за електронно подслушване, и засяват минни полета северно от Чернигов.

Междувременно боевете са яростни към Сватове-Кремина и Билохоровка в Луганск, където украинците са открили недостатъци в съветската защита. " В Луганска област постепенно се придвижваме напред, до момента в който се сражаваме ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски в нощната си телевизионна актуализация в неделя.

Студена или мека?

Украинците са на две отзиви дали желаят тежка или мека зима за своите акции.

Мекият сезон ще помогне да се защищити цивилното население на Украйна от последствията от съветските удари по електропреносната мрежа на страната. Но той ще значи и кални условия, което ще затрудни напредването на войските и бронетехниката както за тях, по този начин и за руснаците.

А украинците са тези, които желаят бързо да развият инерцията, която реализираха през последните седмици със зашеметяващите си победи към Харков на североизток и напълно неотдавна в Херсон на юг. Напредването в Херсон докара до това, че Крим се оказа в обсега на техните ракети.

Студената зима със заледен терен би помогнала и на двете страни да маневрират - само че мразовитите условия евентуално ще се отразят зле на съветските войски и тяхното некачествено съоръжение. Танковете и транспортните средства към този момент няма да могат да се скрият под безлистни дървета. Миналата зима, до момента в който се опитваха да настъпят към Киев, руснаците бяха измъчвани от механични повреди заради нискокачественото произвеждане и неуспеха - сходно на Вермахта - да зазимят изцяло своите танкове и бронирани машини.

Институтът за проучване на войната е склонен, че " Генерал Мраз " евентуално ще бъде в интерес на украинците. В скорошна оценка основаният във Вашингтон мозъчен концерн съобщи, че съветските войски ще бъдат в неизгодно състояние. " Зимното време може да нанесе непропорционални вреди на зле екипираните съветски сили в Украйна ", съобщи ISW.

Руското министерство на защитата оповести старания за по-добро образование и екипиране на своите войски, което най-вероятно е стъпка, която ISW пояснява като опит " да потуши публичното неодобрение " в Русия поради изискванията, на които се чака да устоят съветските бойци. Неотдавна наборници от Ростов разгласиха видеоклип в Telegram, в който се оплакват от неналичието на уместно образование, съоръжение и храна.

" Плащаме за храната си от джоба си ", споделят те.

Съобщава се, че наред с други неща съветските сили са почнали да получават бронежилетки и каски иранско произвеждане. Но те надали ще могат да се сравнят с качеството на облеклото и оборудването, които западните съдружници на Украйна незабавно дават на украинските войски, защото времето застудява.

Британското министерство на защитата заяви наскоро, че е изпратило 195 000 зимни комплекта, като следва да изпрати още; други западни сътрудници също доставят униформи, мобилни генератори и палатки за 200 000 бойци - в това число Литва, Германия, Дания, Съединени американски щати, Швеция и Финландия. Канада дава на Украйна половин милион зимни униформи.

Обратно към основите

На гражданския фронт украинците се пробват да победят „ Генерал Зима “, като се пробват да попълнят запасите от аварийни елементи, с цел да закърпят развалената електрическа мрежа, и търсят хиляди и хиляди дизелови и термични генератори. Те също по този начин молят за повече системи за противовъздушна защита, с цел да се предотвратят преди всичко вредите, нанесени от руснаците - а лобирането на украинските публични лица в западните столици, в това число във Вашингтон за американски ракети " Пейтриът ", ще се ускори.

Украинските национални водачи, районни губернатори и кметове на градове вършат всичко допустимо, с цел да се приготвят за зимата. Кметът на Киев Виталий Кличко приготвя града си да издържи на студената и мрачна зима и се надява да избегне всеобщи евакуации. Той приканва повече от 3 милиона поданици на Киев да се запасят с задоволително вода, храна и хранителни запаси за зимата. Администрацията му приготвя към 1000 центъра, в които жителите могат да се стоплят и нахранят.

Енергичният кмет на Лвов, Андрий Садовий, е угрижен от съветското нахлуване против електропреносна станция наоколо до Ровненската атомна електроцентрала, на 200 км североизточно от Лвов, което крие и други евентуални ужаси.

Садовий трескаво се пробва да обезпечи топлота освен на себе си, само че и на целия си западноукраински град през зимния сезон - и се надява да обезпечи към 6000 спешни убежища; доста от тях ще разполагат с печки на дърва, а други - с портативни дизелови генератори. " Складираме доста дърва за огрев и сме закупили големи ресурси от масло и дизел.

Трябва да се подготвим за времето, когато градът ще би трябвало да живее без електричество ", споделя той.

Дори в личния си офис би трябвало да приложи обичайния метод. Възстановил е в работно положение две старинни - и доста огромни - керамични печки на дърва в офиса си. По думите му " тези камини не са били употребявани от към 100 години ". 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР