Тя е била едва 8-годишна, когато я превърнали в робиня:

...
Тя е била едва 8-годишна, когато я превърнали в робиня:
Коментари Харесай

Робиня от 8-годишна: разтърсващата история на Мадалена от Бразилия


Тя е била едвам 8-годишна, когато я трансформирали в робиня: в продължение на 38 години Мадалена Гордиано слугувала на фамилията на академични професор. Сега историята ѝ излезе нескрито и раздруса Бразилия.

Днес за Мадалена Гордиано се грижат психолози и други терапевти

На 27 ноември 2020 трудовият контрольор Умберто Монтейро Камазми и екипът му се насочват към един апартамент, за който имат правосъдна заповед за претършуване. Камазми координира битката против робския труд в бразилския щат Минас Жерайс. Работата му го води най-много до заводи и ферми.
Редакцията предлага
Живот на 5 квадратни метра

Този път обаче е друго: съседи на един академични професор в град Патос де Минас подали сигнал. Според тях, с домашната прислужница на професора нещо не било наред. " Те забелязали, че Мадалена се тревожи, когато работодателят ѝ забележи, че приказва с други хора. Когато тя почнала да поставя бележки под изтривалката на съседите, с които молела за тоалетни такъми и дребни суми пари, те към този момент съществено се усъмнили, че нещо не е наред ", споделя Камазми. В жилището съмненията се удостоверили бързо: Мадалена Гордиано полагала труд, който може да се категоризира като рабски - тя нямала регистрация, нито закрепено работно време, отпуска или същинска заплата. В просторното жилище на Далтон Сезар Милагрес Ригейра на нея била отредена стаичка с повърхност 5 квадратни метра и то без прозорец.

" Спалнята ми в действителност не беше хубава ", спомня си бразилката от африкански генезис. 46-годишната жена през днешния ден живее в институция, в която ѝ оказват обществена и психическа помощ. Тя би трябвало да навакса и с всички имунизации. " Има толкоз доста неща, за които би трябвало да се погрижа, толкоз доста нови познания. Например по какъв начин да изтегля пари или да употребявам мобилен телефон. Главата ми бръмчи, към момента не съм осъзнала какво ми се случи ", споделя тя.

Над 350 000 съвременни плебеи

Случаят на Мадалена Гордиано разбуни духовете в Бразилия. Защото и други споделят нейната орис. Според неправителствената организация " Walk Free Foundation " над 350 000 души в Бразилия живеят в условия, наподобяващи иго. Под това се схваща " невъзможността да изоставен или да предотвратят обстановки на закани, принуждение, насила, машинация или корист с власт ".

Умберто Камазми по време на работа

Държавата следи за сходни злоупотреби от 1995 година насам. Оттогава са избавени 55 000 служащи, само че едвам 21 от тях са работили по домовете. Камазми изяснява, че влизането и управлението на частни домове е доста сложна задача. " Освен това работещите по домовете постоянно са толкоз подвластни финансово и прочувствено от фамилиите, за които работят и при които живеят, че им е извънредно мъчно да се освободят от тези структури. "

Подобна е била и обстановката при Мадалена. " Знаех, че нещо не е наред. Но се опасявах, не знаех по какъв начин да подам тъжба в полицията ", спомня си тя.

Осиновена, само че не напълно

На 8-годишна възраст бедното момиче потропва на вратата на семейство Ригейра, с цел да моли за храна. Родителите на Мадалена получават обещанието, че тя ще бъде осиновена и отгледана от фамилията. Първоначално те поддържат спорадично контакт с нея, а в последните години той е изцяло пресечен. Обещаното осиновяване по този начин и не се случва.

Семейство Ригейра стопира момичето от учебно заведение. Вместо да учи, тя би трябвало да пере, чисти и готви. " Достатъчно огромна съм, с цел да работя, споделяха ми тогава ", споделя Мадалена в телевизионно изявление.

В началото на века тя е " дадена " на един от синовете на семейство. Поне на хартия момичето се омъжва за 78-годишния родственик на Далтон Ригейра. Когато 2 години по-късно мъжът умира, Далтон Ригейра стартира да прибира вдовическата пенсия, която ѝ се поставя.

Затвор грози семейство Ригейра

Междувременно Далтон Ригейра е освободен от университета, в който работи. Той твърди, че Мадалена е като сестра за него и че в никакъв случай не я бил принуждавал да прави нещо. Камазми не е податлив да му повярва. " Защо в никакъв случай не е взимал Мадалена със себе си по време на отпуска, разходка или на някое фамилно празненство? Как може академични професор да одобри, че неговата " сестра " не получава никакво обучение? "

Някои от членовете на фамилията Ригейра могат да бъдат наказани на няколко години затвор. Покрай разкриването на историята на Мадалена Гордиано през последните месеци в Минас Жерайс са получени известия за още пет сходни случая. " Вероятно тази година ще има доста повече надзор в частните домове ", споделя Умберто Камазми.

Самата Мадалена Гордиано в този момент избира да гледа напред: " Просто желая тези хора да стоят далеко от мен. Искам да наваксам с учебното заведение и да пътувам. Може би и да се сдобия със личен апартамент - това би било добре. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР