Творците от литературния клуб Орфей с ръководителка Лина Борджиева представиха

...
Творците от литературния клуб Орфей с ръководителка Лина Борджиева представиха
Коментари Харесай

Гласът на душата събра автори и читатели

Творците от литературния клуб " Орфей " с ръководителка Лина Борджиева показаха своята художествена продукция - алманаха " Гласът на душата ", в Народно читалище " Наука 1870 година " в Троян, научи ДУМА от Христо Костов. Зала " Форум " се извърши с фенове на словото, които се любуваха на поетично-музикалния театър на възпитаници от НУПИ " Проф. Венко Колев " - част от тях са и ученици на Детската музикална школа към читалището. Звучаха красиви авторски импровизации на китара от Михаел Георгиев и нежните тонове на флейтата на Станислав Кордоловски. Любов Чолакова, Надежда Раева и Давид Костадинов артистично сервираха фрагменти от литературни произведения, включени в сборника.

Алманахът съдържа голям брой поетични, белетристични творби и метафизичен есета. Артистично участва и жанрът на писмото. Всичките текстове са основани през миналите три години, откогато съществува клубът, част от Дружеството на троянските писатели към читалището. Много от творбите са отличени в районни, национални и интернационалните състезания. Страниците са изпъстрени с илюстрации, основани от децата писатели. Картината на корицата е дело на художничката Росица Георгиева. Сборникът е публикуван с горещата морална поддръжка на читалищното управление и с финансовата помощ на Община Троян. Спонсори са доктор Валентина Александрова - депутат, Николай Тодоров, Кристина Ангелска, на които бяха връчени благодарствени адреси и книги от ръководителя на креативната групировка " Орфей ". Редакторската и коректорската работа са плод на безвъзмездното изпитание на учителките Галя Лалева и Павлина Капралякова.

Вечерта беше открита от секретаря на НЧ " Наука 1870 година " Станка Марешка, която изрази възхищението си от литературната продукция на децата, тяхната непримиримост и гений. Г-жа Марешка изрече признателност към ръководителя на клуба за това, че се грижи в града да се поддържа положителната литературна традиция и да се насърчават децата към творчество, духовни търсения и естетически изяви.

Зрелостникът Христо Костов благодари от името на всички участници в сборника. Финалните акомпанименти сложи Божидара Симеонова с песента " Моят град ", отдадена на 150-годишния празник на Троян.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР