Твърди се, че хиляди хакери работят за режима в Пхенян.

...
Твърди се, че хиляди хакери работят за режима в Пхенян.
Коментари Харесай

DW: Финансират атомната програма на Пхенян чрез хакерски атаки

Твърди се, че хиляди хакери работят за режима в Пхенян. Задачата им: да заграбват пари за атомната стратегия на страната. Сега стана ясно, че севернокорейски хакери стоят и зад една от най-големите обири на криптовалути, оповестява Дойче веле.

През септември 2020 година криптовалути на стойност над 275 милиона $ бяха откраднати от борсата KuCoin. Според специалисти от Организация на обединените нации и от аналитичната компания Chainalysis, зад офанзивата стои севернокорейската хакерска група Lazarus, а средствата се употребяват за финансиране на атомната стратегия на Пхенян, оповестява списание " Шпигел ".

Как е осъществена офанзивата?

KuCoin е онлайн платформа, която действа като борса за криптовалути - в нея потребителите търгуват с цифрови разплащателни средства. Извършителите на кражбата съумяват да се доберат до ключовете, които обезпечават достъп до цифровите портфейли на потребителите.

Самите потребителите обаче не губят пари от удара: тържищата са застраховани за сходни случаи. Освен това основателят на KuCoin Джони Лю още през октомври заяви в Туитър, че еквивалентът на към 200 милиона $ от откраднатата сума към този момент е възобновен.

От Chainalysis изясняват по какъв начин са съумели да разкрият причинителите: посредством метода, благодарение на който хакерската група е прикрила следите си. Експертите от Chainalysis откриват, че от Lazarus са употребявали така наречен " миксери ", които разпределят криптовалутите на разнообразни адреси. Хакерската група е действала по следния метод: почти идентични суми, равняващи се на малко под един биткойн, са изпращани в " миксерите ". " Хакерите изчакват, до момента в който сумата бъде доказана от " миксера ", преди да изпратят идната, с цел да минимализират загубите, в случай че " миксерът " не извърши трансакцията ", изясняват от Chainalysis. Ако всичко премине сполучливо, валутите се препращат към някой от извънборсовите пазари за търговия. " От Lazarus и преди са употребявали тази техника за пране на пари. " С други думи: употребяваният от тях способ е като пръстов отпечатък - и по тази причина анализът на този способ разрешава тяхното идентифициране. Chainalysis разполага и с спомагателни доказателства, които обаче още не са оповестени.

Колко пари са заграбили хакерите?

Докато съвсем всички стопански браншове в Северна Корея са съществено наранени от интернационалните наказания, хакерството се трансформира в последно време в един от главните източници на доходи.

Миналата година, когато поради пандемията граничният надзор стана още по-строг, икономическата обстановка в страната се утежни в допълнение: търговията с Китай, най-важния търговски сътрудник на Северна Корея, беше съвсем изцяло прекратена, спря и износът на въглища. От Chainalysis пресмятат, че групата Lazarus е съумяла да заграби до момента най-малко 1,75 милиарда щатски $.

Хилядите хакери на Пхенян

Според разнообразни източници Пхенян е заел хиляди хакери за реализирането на разнообразни хакерски атаки. Така още през 2014 година беше осъществена офанзива против Sony Pictures Entertainment в отговор на сатиричния филм " Интервюто ", който осмиваше севернокорейския деспот Ким Чен Ун.

Пхенян е упрекван и за кражбата на 67 милиона евро от Централната банка на Бангладеш и към 50 милиона евро от тайванската банка Far Eastern International. Подозира се също по този начин, че Северна Корея стои зад световната хакерска атака със злотворен програмен продукт WannaCry, която през 2017 година засегна над 200 000 компютри в 150 страни. WannaCry криптираше информацията от устройствата, а хакерите желаеха откуп за дешифрирането ѝ. Северна Корея, несъмнено, отхвърля всички обвинявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР