Твърденията на уволнената през август зам.-министърка на регионалното развитие и

...
Твърденията на уволнената през август зам.-министърка на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Кой и защо излъга за водата на Брестовица

Твърденията на уволнената през август зам.-министърка на районното развиване и благоустройство Валентина Върбева, че сега се подменят тръби, без да има нужда, и даде за образец план за 22 млн. лева за промяна на водопровода в Брестовица, разбуни духовете в пловдивското село. Повече от година то се бори от чешмите да потече чиста питейна вода, а не с манган, каквито наднормени стойности бяха засечени към този момент няколко пъти.

От Гражданско съдружие " Живот за Брестовица " изпратиха свое мнение по въпроса. Публикуваме го без корекции:

ОПРОВЕРЖЕНИЕ

Във връзка с изявленията на някогашния заместител министър в Министерство на регионалното развитие госпожа Върбева, касаещи обстановката с водата на село Брестовица, пловдивска област, ние, хората от Гражданско съдружие „ Живот за Брестовица “, се усещаме длъжни да внесем някои основни корекции в тиражираната из медиите информация.

Особено мъчителен за нас е казусът с мангана във водата ни. Накратко единствено ще напомним, че въздействието на мангана не се „ вижда “ директно след банкет, само че следствията от него могат да бъдат злокобни на първо място за децата ни – манганът се отразява директно на детския мозък и разрушителното му влияние се вижда в годините. По мнение на експерти приемането на манган през устата или през кожата може да направи децата ни малоумни! И при тази вероятност въздействието му върху нас, възрастните, оставяме без последици.

Кратка ретроспекция на казуса:

- февруари месец на 2020г РЗИ Пловдив оповестява повишени количества на манган във водата на Брестовица и прави наставление към ВиК Пловдив ЕООД за решение на казуса. Посочените в медиините известия количества бяха 60мгр/л при позволена норма 50. ВиК Пловдив ЕООД стартира арериране на водата на селото, с цел да направи разтворения във водата манган неразтворим. Филтриране на водата с парцалите неразтворим манган не се прави и надлежно той се полепва по водопровода ни, затлачва домашните ни системи, унищожава бойлери, пералми и миялни машини. От чешмите ни тече мътилка с тип на кафе. Това продължава до пролетта на 2021г с друга активност.

15.07.21г – в читалището на селото се състоя среща на брестовичани с регионалния шеф госпожа Каназирева, кмета на община Родопи господин Михайлов, гл. инж. на ВиК инж. Гълъбов, шефа на Басейнова дирекция Източнобеломорски регион госпожа Чопкова. Г-жа Каназирева даде обещание бързи и решителни дейности, а инж. Гълъбов – филтър. Две комисии се появиха в следствие – едната откри превишение на водното огледало на Малка водно електрическа централа Кадиево в непосредствена непосредственост до водоизточниците на Брестовица и Кадиево, а другата беше свикана от ВиК Пловдив ЕООД по разпореждане на регионалния шеф и включваше няколко титулувани български учени и експерт в региона на мангана и която излезе със мнение чак през февруари

- 2021г. Инж. Гълъбов изрично отхвърля в Брестовица да има проблем.

- ВиК твърди, че аерирането на водата ни я прави безусловно безвредна, макар чернилката в чешмите ни. РЗИ и ВиК вършат проучвания, съгласно които завишението на манган е минимално и се засича доста рядко.

- през същия месец хора от селото се сплотиха в гражданско съдружие „ Живот за Брестовица “, с цел да се опитат да се преборят с нежеланието на институциите да признаят съществуващия проблем. В кореспонденцията със сдружението ВиК Пловдив ЕООД ясно акцентира, че аерира водата на Брестовица. За Кадиево никой не приказва. Ние продължаваме да плащаме мътилката в чешмите ни като вода за питейно-битови потребности.

- комисията на госпожа Каназирева излиза със мнение, че водното огледало на Малка водно електрическа централа Кадиево е мощно пресилено. В резултат се стига до заблатяване на региона към водоизточниците ни.

- септември и октомври минават в безплодна връзка с месните институции, ангажирани съгласно Закона за водата. Очакваме обещания филтър. Започваме срещи с медиите и решаваме да създадем on line среща с Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие, Министерство на здравеопазването, КЕВР, Басейнова дирекция, РЗИ, Областна администрация Пловдив, община Родопи, ВиК Пловдив ЕООД в края на месец ноември. Посочените институции са виновни за питейната ни вода съгласно Закона за водата.

- 1.11.2020г – ВиК Пловдив ЕООД излиза с обява в локалните медии, че водата на Брестовица към този момент е в нормите.

- Сдружението стартира подписка против заплащането на водата ни като питейна.

- Започват и поредност срещи с медии.

- 26.11.20г – Областна администрация провежда среща сред представители на сдружението и ВиК Пловдив ЕООД за решение водния проблем на Брестовица. На срещата беше заявено, че ще има замяна на водопроводната система на селото, защото съществуващата е затлачена от неразтворим манган. Очаква се мнението на комисията от учени, която да подскаже в каква посока да се търси чистата вода на селото.

- Края на 2020 – началото на 2021г – подписката против цената на доставяната ни вода е изпратена до всички гореизредени институции. Отговор е получен единствено от община Родопи и КЕВР. Смисълът е, че цената на нашата вода не зависи от тях. Община Родопи се ангажира да беседва с ВиК Пловдив ЕООД.

- 8.12.20г – в сдружението се получава отговор от Министерство на околната среда и водите, в който се цитират данните, предоставени от ВиК Пловдив ЕООД в министерството през февруари месец. И ние разбираме, че стойностите на мангана не са били 60мгр/л, а 2150мгр/л!

- Коледно – Новогодишните празници в Брестовица – от чешмите тече (когато тече!) черна вода. РЗИ са принудени от настоятелните позвънявания на брестовичани да вземат проби на 31.12.2020г Резултатите са потресаващи – 2600мгр/л! Поставени са водоноски във селото, които поради температураите замръзват.

- Началото на януари 2021г – още една серия проби на РЗИ с ужасяващи сройности.

- 16.01.21г – брестовичани излизат на площада, с цел да стачкуват за това, което им предизвиква чиновническото безхаберие.

Февруари 2021г – излиза отчета на комисията от учени. Изводът е решителен – повода за замърсяване на питейната вода на Брестовица е блатото наоколо до водоизточниците, което е резултат от активността на Малка водно електрическа централа Кадиево. Описани са и способи за филтриране на манганова вода, като ясно е посочено, че след аериране наложително водата би трябвало да се подлага на пречистване в черен оманганен пясък, с цел да не стига до замърсяване на водопровода. Комисията е позволила един пропуск –

- посоченият като изолиран воден пласт за различни водоизточници в действителност изобщо не е изолиран. Слскостопанските сондажи в региона са създали допустимо навлизането на мангана и в този пласт.

- Монтиран е дълго чаканият филтър. Оказва се, че той не е кадърен да чисти мангана и в такива условия на наситена централизация, той не може да работи. Въпреки декларациите на управлението на ВиК Пловдив ЕООД водата ни продължава да тече черна.

- ВиК Пловдив ЕООД продължава да твърди, че водата на Брестовица е в нормите.

- 22.03.21г – община Родопи афишира бедствено състояние в Брестовица въз основата на резултатите от проучванията на РЗИ. След седмица бедственото състояние е продължено с още месец.

- Март 2021г – госпожа Каназирева прогласява, че е намерила позволение на казуса. Тя заявява, че е намерила пари за замяна на водопровода и те ще дойда от ВиК холдинга. А ВиК Пловдив ЕООД до края на месец март пуска различните собдажи, направени наоколо до старите, съгласно рекомендацията на комисията от учени. Г-жа Каназирева пропуща да спомене обстоятелството, че Надзорния съвет на ВиК холдинга не утвърждава проекта на ВиК Пловдив ЕООД. Според нея директно след изборите стартират земекопните действия по подмяната на компроментирания тръбопровод.

- 5.04.2021г – в село Брестовица идва земекопна машина. Няколко дни по-късно тя си потегля.

- Април 2021г – изчезват данните за мониторинга на брестовишката вода от уеб страницата на РЗИ Пловдив.

- Юни 2021г – сгружението се среща с новия регионален шеф и го среща със обстановката.

- Община Родопи се ангажира да разпрати нашето послание към министерствата, задължени по закон с казуса на Брестовица с водата, които другояче досега са оставали без отговор.

- 29.06.2021г – брестовичани блокират Пещерско и Околовръстно шосе. Заедно с нас против Специалните полицейски сили, изпратени за митинга, заста кметът на община Родопи господин Михайлов.

- Юли 2021г – в Брестовица идва заместител министър Върбева, с цел да огледа обстановката на място. Посещението е резултат от намесата на община Родопи.

И тук нас ни чакаха две изненади:

1. Г-жа Върбева идва с една освен изцяло неправилна, само че и неподлежаща на промяна визия за водния проблем на Брестовица.

Г-жа Върбева не беше проверила и нямаше информация какво и по какъв начин се е случвало и се случва към село Брестовица. Тя не знаеше, че планът, който не е получил утвърждението на Надзорния съвет на ВиК холдинга не е на община Родопи, а на ВиК Пловдив ЕООД. Тя не знаеше, че бедственото състояние е оповестено и изтекло преди месеци. Тя нямаше и концепция какво е предписание ВиК сдружението, с цел да се стигне до нужда от замяна на водопроводната система. Тя не подозираше, а очевидно по този начин и не разбра, че пречистването на мангана посредством аериране желае и пречистване, с цел да не се позволява неразтворимия манган в тръбопровода. Тя нямаше визия какво е ситуацията в селото и излезе с едно предложение, което втрещи всички присъстващи – да се инсталират пречиствателни уреди на всеки водомер в селото. Мърсотията във водата ни към оня миг беше такава, че нямаше филтър от инсталираните в някои от къщите в селото, който да може да издържи и два дни! По неразбираеми за нас аргументи госпожа Върбева обвиняваше от самото начало община Родопи, въпреки че безумните дейности на ВиК операторът по аерация без дестилация бяха повода водопроводът ни да се затлачи с манган. И отново госпожа Върбева разпореди на господин Николов, който повече от година пееше една и съща ария за чистата брестовишка вода, да прави всекидневни проби и да я осведоми за резултатите!

2. През цялото време госпожа Върбев настойчиво повтаряше, че ВиК Пловдив ЕООД (в лицето на присъстващите тогавашен шеф господин Спартак Николов и гл. инж. Гълъбов) са наши другари, а не врагове. Използваният израз беше точно този. А какво другари на брестовичани могат да бъдат хората, които толкоз време ни слагат в ситуацията да потвърждаваме, че тревата е зелена и тровят нас и децата ни с мангановата вода, е близко да мозъка.

Не виждаме по какъв начин по-ясно да кажем, че водопроводната система на селото ни фактически има потребност от замяна и по какъв начин по-недвусмислено да подчертаем, че госпожа Върбева няма и концепция защо приказва. За да бъдем изцяло откровени – ние си отдъхнахме с облекчение, когато разбрахме, че тя е освободена от служба в Министерство на регионалното развитие. Иначе към зелената трева, чиито цвят потвърждаваме повече от година, евентуално щеше да се добави и цветът на вода.

Ние ще посрещнем втори зимен сезон с водоноски. Всяко миене, всяко влизане в банята на децата ни е съпроводено от спокоен смут. В последните месеци най-малко можем да перем без да забравяме за цвета на облеклата си. И си стискаме палци идното изследване на нов водовземен сектор да се окаже сполучливо, с цел да се стартира и подмяната на водопроводите. Макар че до момента в който Малка водно електрическа централа Кадиево продължава да работи по досегашната система, манганът ще се натрупа и никой не знае до къде може да стигне замърсяването. Не желаеме да мислим, че след няколко години манганът може отново да се появи.

А в случай че госпожа Върбева е толкоз уверена в изказванията си, дано заповяда при нас – ще и преотстъпим опцията да употребява нашата вода, идваща по тези тръби, изцяло безплатно.

В случай, че госпожа Върбева на наш тил ще осъществя някакви политически цели, дано знае, че ние не сме съгласни. Горско стопанство “Живот за Брестовица “ постоянно е заявило, че няма политически благосклонности и не желае да се обвързва политически с която и да е мощ. Нашата цел е в действителност питейна вода за Брестовица и откакто един път бяхме използвани, повече няма да допуснем това. След всичко, което видяхме и чухме от госпожа Върбева в медийното пространство ние сме изцяло съгласни, че постът Заместник министър в Министерство на регионалното развитие не е нейното място.

с. Брестовица Любомир Томов – Председател на Горско стопанство “Живот за Брестовица “

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР