Твърденията на Слави Трифонов, че правителството е похарчило най-голямата сума

...
Твърденията на Слави Трифонов, че правителството е похарчило най-голямата сума
Коментари Харесай

Икономист опроверга твърденията на Слави Трифонов за рекордните 9 милиарда лева

Твърденията на Слави Трифонов, че държавното управление е похарчило най-голямата сума в историята не дава отговор на истината.

Това демонстрира инспекция на " ". 

Твърдението на Слави Трифонов, че 9-те милиарда лв., изхарчени за 9 дни през декември, са " най-голямата сума в историята на България " е погрешно.

" Това не е връх ", сподели икономистът Красен Станчев. " Рекордно харчене има сред 1995- 1996 година ", добави той.

По думите му тогава се се харчат 18% от Брутният вътрешен продукт без каквато и да било отчетност, най-много по два фонда - фонд сила и фонд реконструкции. На власт тогава е държавното управление на Жан Виденов.

Сред аргументите за напускането на обединението Слави Трифонов уточни " нездравословната " фискална политика на министрите от Политическа партия, която по думите му " води страната към банкрут ".

" В страната към този момент няма пари ", сподели Трифонов.

За държавен банкрут става въпрос, когато една страна напълно спре да покрива външните си задължения. Пред Свободна Европа икономистът Красен Станчев посочи, че сега България не е покрай такова положение.

По думите му разноските от 8,9 милиарда лв. през декември предходната година не са казус и значим е процентът от брутния вътрешен артикул (БВП), на който се равнява сумата.

През същия месец година по-рано държавното управление на Бойко Борисов е похарчило 7,8 милиарда лв. или към 6,5% от Брутният вътрешен продукт за 2020 година Сумата, изхарчена от кабинета на Кирил Петков през декември 2021 година, пък се равнява на към 6,7% от Брутният вътрешен продукт.

Информацията за деветте милиарда, изхарчени за 9 дни през декември 2021 година, не е нова. Първият, който подхвана тематиката още през януари, беше някогашният вицепремиера в кабинета " Сакскобургготски "  Николай Василев. Той беше препоръчан по-рано за министър председател в първия проектокабинет на Има Такъв Народ, който не стигна до гласоподаване. 

Продължение в 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР