ТВЪРДЕНИЕ:Асен Василев, кандидат-премиер, вицепремиер и министър на финансите в оставка,

...
ТВЪРДЕНИЕ:Асен Василев, кандидат-премиер, вицепремиер и министър на финансите в оставка,
Коментари Харесай

PolitiCheck: Пеевски е бил на 33 заседания на парламента, от 55 е отсъствал

ТВЪРДЕНИЕ:

Асен Василев, кандидат-премиер, вицепремиер и министър на финансите в оставка, “Продължаваме промяната”: „ Г-н Пеевски мисля, че има 4 работни дни в Народното събрание, откогато това заседание е излъчено. Аз съм бил там много пъти на парламентарен контрол”.

Мустафа Карадайъ, ръководител на Движение за права и свободи: “А в случай че се окаже, че е неистина?”.

Асен Василев: “Казах: Мисля, че има 4 работни дни. Не беше в този момент по време на бюджета, примерно”.

Мустафа Карадайъ: “А в случай че се окаже неистина?”.

Асен Василев: “Ще се извиня”.

Тези реплики си размениха Асен Василев и Мустафа Карадайъ в предаването на Българска национална телевизия “Панорама” в петък, 1 юли. Това стана след въпрос на водещия за депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски и включването му в листата със наказания по световния закон “” на Съединени американски щати.



ПРОВЕРКА:

Справка в уеб страницата на, направена от Factcheck.bg, демонстрира, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е регистриран в пленарната зала 33 пъти. Отсъствал е 55 пъти от общо 88 съвещания на сегашното 47-о Народно заседание. На процедура това значи, че от 3 декември 2021 година до 30 юни 2022 година официално неговите работни дни са 33, а не 4, както твърди Асен Василев.

През декември предходната година Делян Пеевски е бил на 8 от общо 10 пленарни съвещания. През януари 2022 година – на 5 от 13 съвещания. През февруари – 8 от общо 13, през март – 6 от 14, през април – 3 от 9. През май е регистриран единствено на 1 от общо 12 съвещания, а през юни – на 2 от 17, като едно от тях е изключителното съвещание за признатия от опозицията избор на съмнение против кабинета на премиера Кирил Петков.

В справката от регистрацията на Пеевски е маркирана по два метода – “П”, което значи, че наличието му е регистрирано посредством пулта на мястото му, и “Р”, което значи ръчно въвеждане в системата от техническия екип, обясниха от пресцентъра на Народното събрание за Factcheck.bg. Тази алтернатива е допустима, когато депутатът е имал проблем с пулта си или се е присъединил в съвещанието малко след регистрацията. Тогава съответният депутат се прибавя ръчно по негово искане и в справката от гласуванията се отбелязва с “Р”.

При 11 от 33-те си наличия Делян Пеевски е регистриран тъкмо по този начин. Това става на,,,,,,,,,,.

С “П”, което значи “Присъства” и е регистриран посредством пулта си, в стенограмите е маркиран 22 пъти.

Независимо по какъв начин е регистриран – с “П” или “Р”, в 11 от работните си дни в Народното събрание депутатът от Движение за права и свободи не е дал своя вот нито един път. Такива са случаите на,,,,,,,,, и. В 6 от тези случаи той е бил в началото ръчно регистриран, а в 5 се е записал посредством пулта си.

Пеевски не е член на нито една парламентарна комисия или група за другарство. Той е отправил в парламентарен надзор към премиера Кирил Петков, дружно с Мустафа Карадайъ, Халил Летифов и Станислав Анастасов от Движение за права и свободи. Депутатът взе участие в общо, от които 5 са законопроекти, 1 е план на решение и 1 е предложение за промени сред две четения на план за закон.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/3-1024x633.png " border= " 0 " alt= " " width= " 900 " height= " 556 " />

Делян Пеевски е определен за в сегашното 47-о Народно заседание от листата на Движение за права и свободи в Благоевград на вота през ноември предходната година. Народен представител е от 41-вия до 44-тия парламент – от юли 2009 до март 2021 година Не взе участие в изборите през април 2021 година и последвалия го предварителен избор през юли. Преди това заема поста заместник-министър на държавната политика при бедствия и повреди в държавното управление на Сергей Станишев (2005-2009).

На 14 юни 2013 година по времето на ръководството на държавното управление на Пламен Орешарски докара до. В разследване на тях той се от поста, само че остана.

Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева бяха публични притежатели на вестниците “Телеграф”, “Монитор” и други, които – основан в Холандия телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа.

На 2 юни 2021 година Пеевски беше включен в със глобени по световния закон “Магнитски” с, ориентиран против извършители на човешки права и виновни за корупция по света. е оповестен в известие на Службата за надзор на задгранични активи към Министерството на финансите на Съединени американски щати.

ПРОВЕРЕНО:

Не е правилно, че депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски е имал 4 работни дни в сегашното 47-о Народно заседание, както твърди вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев. Пеевски е бил публично 33 пъти регистриран на съвещания, от които 22 пъти е посредством пулта си и 11 ръчно прибавен, съгласно информация в уеб страницата на Народното събрание, направена от.

PolitiCheck е графа на Factcheck.bg, в която следим изявленията на политиците и ревизираме достоверността им. Предишните изявления вижте.

*Георги Марчев е създател, видеопродуцент и повествовател в Story Films. С опит в основаването на видеоистории в интернет, bTV и Nova. Тръгва от вестникарската и онлайн новинарската публицистика – в. „ Дневник “, уеб сайтът Dnevnik.bg и в. „ Капитал Daily “. Завършил е публицистика и продуцентство в Университета за национално и международно стопанство. Част от авторския екип на текста под заглавие „ От Истанбулската спогодба, та на Измамата к0вид-19 “, отличен с първо място в хакатона „ Здраве на прицел “ на Асоциацията на европейските публицисти – България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР