Твърде възможно е лятото да сме в ситуация, в която

...
Твърде възможно е лятото да сме в ситуация, в която
Коментари Харесай

Икономист: Твърде възможно е лятото да имаме спад на цените на електроенергия за бита

Твърде допустимо е лятото да сме в обстановка, в която би трябвало да мислим не по какъв начин да удържим повишаване, а дали няма да имаме спад на цените на електрическа енергия за бита. Това сподели икономистът Лъчезар Богданов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Това е изцяло допустимо да се случи поради успокояването и нормализирането на доставките на природен газ, посочи той. В последните няколко месеца спадат и цените на въглеродните квоти.

МВФ излиза с доста рекомендации за икономическото и обществено развиване на България. „ Това са структурни промени, които трансформират средата по този начин, че в идващите години да имаме по-добър живот, по-добър напредък, да сме по-привлекателни за ярък бизнес. Но пропущат нещо значимо - за по-бедна, изостанала, догонваща стопанска система е добре да има данъчна система, в която тези, които влагат, които са предприемчиви, които привнасят ново познание, нови технологии, интензивно вземат участие в икономическия живот, основават стойности и разрешават да се реализира бърз стопански напредък, върху тази група от обществото и тези действия е по-добре данъчната тежест да е по-ниска за сметка на други, да вземем за пример хазарт ", разяснява Лъчезар Богданов.

Икономистът Румен Гълъбинов изясни, че от 1 юли стартира процесът на либерализация, който ще завърши през 2026 година „ Тогава ще има някакво изменение за всички битови консуматори, само че не е несъмнено дали то ще бъде нагоре, или надолу. Оказва се, че през последните шест месеца вносният ток не е толкоз по-скъп. Всъщност се оказа, че в избрани часове този ток може да бъде по-евтин, в сравнение с би се създал в България, в това число от въглищните централи ", разяснява той.

Единият милиард от Фонда за сигурност на електроенергийната система е нужен, с цел да се балансира системата сред производители и доставчици, уточни икономистът. „ Той би трябвало да послужи като компенсационен механизъм. За да можем да придобием една спомагателна ликвидност на този пазар, би трябвало най-малко краткотрайно да има компенсационни механизми, с цел да може от ден напред да стане седмица или месец напред ", изясни Гълъбинов.

Той разяснява рекомендацията на МВФ за унищожаване на плоския налог и прекосяване към напредничав. „ Ако влезем в еврозоната 2025 година, България може да се окаже, че е в компанията на всички останали страни, които са с прогресивно подоходно облагане. "

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР