Твърда граница между Северна ирландия и Република Ирландия няма да

...
Твърда граница между Северна ирландия и Република Ирландия няма да
Коментари Харесай

Ирландия и Великобритания се споразумяха за границата след Brexit

Твърда граница сред Северна ирландия и Република Ирландия няма да има

Още по тематиката
Англия отстъпи пред Брюксел за финансовите си задължения

Лондон се е съгласил за общи отговорности от 100 милиарда евро, само че ще упорства да заплати половината
29 ное 2017
Британският кабинет е подготвен да удвои парите за " развода " с Европейски Съюз
21 ное 2017
Британският кабинет в рецесия преди основен миг от Brexit договарянията

Брюксел даде на Лондон две седмици да поеме съответни финансови и политически задължения, с цел да има напредък в договарянията преди края на годината
12 ное 2017 Минути преди началото на срещата сред Тереза Мей и президента на ЕК (ЕК) Жан-Клод Юнкер стана ясно, че Англия и Ирландия са постигнали съглашение по проблема, станал прочут като " ирландската граница ". Сухоземната граница разделя Северна Ирландия и Република Ирландия и определянето на статута ѝ се трансформира в основно за хода на договарянията за Brexit.

Стъпка напред и без " твърда граница "

След като отстъпи за финансовите задължения за Brexit и правата на жителите, Англия се е превела и пред последното изисквание на Брюксел - въпросът с ирландската граница. Това беше последната точка, която Европейският съюз (ЕС) настояваше да бъде позволена преди началото на идната фаза в договарянията - комерсиалните диалози.

Детайлите по съглашението остават неразбираеми, само че съгласно източници на редица медии става въпрос за подписване на " регулаторна рамка " в митническите връзки и търговски практики сред Република Ирландия и Северна Ирландия, което изключва опцията за " твърда граница ".

Решението е в прорез с предходните претенции на европейските договарящи - границата сред двете елементи на острова да не се затваря, а в подмяна митническият съюз и общият пазар да продължат да важат за двете територии. " Министър-председателят ясно съобщи, че Англия напуща Европейски Съюз в своята целокупност, а териториалният и стопански интегритет на Англия ще бъдат обезпечени ", разяснява представителят на Тереза Мей.

В началото на предишния месец Ирландия загатна, че може да наложи несъгласие на договорката с Обединеното кралство, в случай че тя не изключва изцяло опцията за основаването на " твърда граница " сред Дъблин и Белфаст, която би дестабилизирала сигурността в региона. Миналата седмица президентът на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че Европейски Съюз няма да се съгласи на договорка, която Ирландия не поддържа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР