Тутракан. Национален събор - възпоменание 103 години Тутраканска епопея“ ще

...
Тутракан. Национален събор - възпоменание 103 години Тутраканска епопея“ ще
Коментари Харесай

Национален събор „103 години Тутраканска епопея“ ще се проведе на мемориал „Военно гробище-1916“ край село Шуменци

Тутракан. Национален събор - възпоменание „ 103 години Тутраканска епопея “ ще се организира на мемориал „ Военно гробище-1916 “ край село Шуменци. Проявата стартира от 11.00 часа. Това сподели пред Радио „ Фокус “ - Шумен Петър Бойчев, шеф на Историческия музей в Тутракан. Ще бъде отслужена панихида за починалите, ще бъдат поднесени венци и цветя.
При Тутракан безконечен покой намират над 8000 бойци и офицери, от които 1764 български. „ За втора година организираме това честване под знака на мемориала „ Военно гробище-1916 “ към този момент като народен монумент. Дълго време искахме двете най-големи военни гробища в актуалните граници на България – при Добрич и Тутракан, да бъдат почетени като национална реликва. Тук са починали хиляди хора и те не могат да бъдат оставени в забвение. Тук е мястото да се преклоним и да се помолим. Те са починали с вярата, че се борят за добра идея, че ще съумеят и насладата от реализирана победа е била голяма. Не можем ги забравим. Радвам се, че с всяка минала година от ден на ден родолюбиви българи посещават мемориала и освен на проведените тържества, само че и през годината - било то като самостоятелни туристи, или проведени от туроператори. Всичко това е знак наизуст за героизма и себеотрицанието на починалите “, сподели Петър Бойчев.
И тази година е спазена традицията съборът да се организира в първата неделя от месец септември. „ Гордостта идва от патриотизма, от епичността на тази борба, популяризирала българското оръжие, българския боец и българското военно командване с неговата тактика и тактичност за преодоляване на една цитадела “, сподели още Петър Бойчев.
Тутраканската епопея е измежду най-драматичните събития по време на Първата международна война. На 1 септември 1916 година България, с цел да отбрани националната си горделивост, афишира война на Румъния. Срещу внушителната румънска мощ е опълчена част от 3-та българска войска в състав – Четвъртата Преславска пехотна дивизия, Първа бригада от Първа Софийска дивизия и Дунавски отряд, под общото командването на ген. Пантелей Киселов. Началото на офанзивата стартира в ранната заран на 5 септември 1916 година, а до вечерта предната позиция пада. На идващия ден настъплението продължава със същия порив. В 15.30 часа румънският гарнизон капитулира. В 18.00 часа ген. Пантелей Киселов влиза в освободения Тутракан. Българската войска пленява 450 офицери, 28 000 бойци и цялото въоръжение на съперника. Непосредствено след епичната борба, командването на ІV-та пехотна Преславска дивизия взема решение всички убити на бойното поле български, румънски и немски воини да бъдат заровени във форт № 7 на румънската укрепителна линия на крепостта, на 8 км от гр. Тутракан.
„ Догодина се навършват 80 години от връщането на Южна Добруджа към България. За нас, добруджанци, това е еднакво на Съединението на 1885 година, когато ние се връщаме в лоното на българската страна, другояче в този момент щяхме да бъдем власи. Догодина ще отбележим тази годишнина по отговарящ метод. Създаваме предприемчив народен комитет, който ще се заеме с подготовката на честването. Обмисляме да се обединим с сътрудниците от музеите в Добрич, Балчик, Тутракан и Силистра и дружно да обсъдим проект за честванията в Добруджа.
Ивелина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР