Турция ще посредничи за продължаване на зърнената сделка, увери външният

...
Турция ще посредничи за продължаване на зърнената сделка, увери външният
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг в Турция: Време е да посрещнем Финландия и Швеция в НАТО

Турция ще посредничи за продължение на зърнената договорка, увери външният министър Мевлют Чавушоглу, след среща с Йенс Столтенберг в Истанбул. По време на визитата си в Турция генералният секретар на НАТО ще се срещне и с президента Реджеп Ердоган.

Сред тематиките за разискване е приемането на Финландия и Швеция в алианса, за което се изисква единогласие. До момента единствено Унгария и Турция не са утвърдили молбите им. Анкара сложи като изискване съдействието в битката с тероризма и по-специално с Кюрдската работническа партия. На срещата на върха на НАТО в Мадрид през юни беше подписан меморандум в този смисъл, само че Анкара към момента блокира процеса. Столтенберг уточни, че двете страни са изпълнили поставените условия.

" Време е да приветстваме Финландия и Швеция като пълноправни членки на НАТО. Тяхното присъединение ще направи нашия съюз по-силен и ще бъде по-безопасно за народите ни. В тези рискови времена е значимо да завършваме присъединението им, с цел да предотвратим всякакво неразбирателство в връзките с Москва и да изпратим ясно обръщение на Русия, че вратите на НАТО са отворени за нови членове ", съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

" Не можем да кажем, че двете страни извършват напълно условията на подписания меморандум. От друга страна би трябвало да покажем на Народното събрание и на нашия народ, че те подхващат съответни стъпки. Всичко зависи от двете страни и от стъпките, които вършат ", акцентира Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР