Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция

...
Турция се съгласи да подкрепи присъединяването на Финландия и Швеция
Коментари Харесай

Ердоган се съгласи Швеция и Финландия да влязат в НАТО

Турция се съгласи да поддържа присъединението на Финландия и Швеция към НАТО. Тристранен меморандум беше подписан след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиера на Швеция Магдалена Андерсон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, заяви финландският президент Саули Ниинистьо. Столтенберг и Анкара потвърдиха съглашението.

В меморандума се споделя, че Турция има законните опасения за сигурността си, само че в това време се съгласява да проправи пътя към участието на Финландия и Швеция в НАТО. Анкара упреква държавните управления в Стокхолм и Хелзинки, че дават леговище на кюрдски бойци, считани от управляващите в Турция за терористи.

Меморандумът беше подписан от външните министри на трите страни - Мевлют Чавушоглу от Турция, Пека Хаависто от Финландия и Ан Линде от Швеция - в наличието на тримата национални водачи и генералния секретар Йенс Столтенберг.

„ Силно поздравявам подписването на този тристранен меморандум и както градивния метод, който и трите страни демонстрираха по време на договарянията. Членството на Финландия и Швеция в НАТО е положително за Финландия и Швеция, положително е за НАТО и е положително за европейската сигурност. ", сподели Столтенберг.

Финландия и Швеция от своя страна декларират подготвеност да осъдят и поддържат битката против тероризма, като в същото време съблюдават националните си закони. Те също по този начин дават поръчка, че ще работят с Турция по износа и доставките на оръжие.

Една от аргументите за ветото на Ердоган, за която много се спекулира е, че турският президент искаше да окаже напън върху алианса, с цел да получи от Съединени американски щати изтребители F35.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР