Турция, Русия, Украйна и ООН не успяха да постигнат споразумение

...
Турция, Русия, Украйна и ООН не успяха да постигнат споразумение
Коментари Харесай

ООН: Засега няма споразумение за удължаване на зърнената сделка през Черно море

Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации не съумяха да реализират съглашение за допускане на нови плавателни съдове за превозване на експорт на зърно в границите на Черноморската зърнена самодейност, съобщи представителят на Организация на обединените нации Фархан Хак.

" Призоваваме всички страни да продължат полемиките си, да преодолеят оперативните провокации и да работят за цялостното използване и продължение на самодейността ", съобщи Хак.

Техническият екип от Турция, Русия, Украйна и Организация на обединените нации се срещна в Истанбул в петък, с цел да разиска зърнената договорка зап експорт през Черно море.

" Това, което имаме през днешния ден, е техническа среща, свикана от държавното управление на Турция. Така че, упованията ни са, че идната седмица ще се организира среща на високо ниво. " - уточни Хак.

Говорителят на Организация на обединените нации съобщи, че през вчерашния ден Съвместният координационен център в Истанбул не е постигнал съглашение за разрешаване на прекосяването на нови кораби за присъединяване в самодейността.

" Съвместният координационен център продължава ежедневната си инспекционна работа по към този момент оторизираните кораби ", продължи той.

Темпото на доставките от Украйна в границите на подкрепяната от Организация на обединените нации самодейност се забави, а опасенията, че корабите ще заседнат, в случай че договорката не бъде възобновена по-късно този месец порастват.

Русия, която е една от главните участващи страни, съобщи, че ще продължи да беседва, макар че Москва заплаши да се откаже от договорката на 18 май, което сътвори още по-голяма неустановеност за търговците и корабните компании, опитващи се да сформират устойчиви проекти.

По силата на съглашението Украйна съумя да изнесе към 29,5 млн. тона селскостопански артикули, в това число 14,9 млн. тона царевица и 8,1 млн. тона пшеница.

Въпреки това броят на корабите, идващи да вземат товари, е намалял тази седмица до два кораба на ден от три до четири кораба приблизително на ден през последните три седмици, сочат данни от взаимния координационен център на съглашението.

Очаква се идната седмица заместник-министрите на защитата на Русия, Украйна и Турция да проведат нова среща, като министърът на защитата Хулуси Акар съобщи, че Анкара продължава да поставя старания за в допълнение удължение на съглашението за експорт на зърно от Украйна, което изтича на 18 май. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР