Турция рециклира 1,1 милиона тона пластмаса годишно, спестявайки годишно от

...
Турция рециклира 1,1 милиона тона пластмаса годишно, спестявайки годишно от
Коментари Харесай

Турция печели над един милиард годишно от рециклиране на пла...

Турция рециклира 1,1 милиона тона пластмаса годишно, спестявайки годишно от импорт на пластмасови първични материали на стойност 1 милиард $, оповестиха от Турската асоциация за преработване (GEKADER). Чувствителността към преработването в Турция нараства през последните години, изключително след утвърждението на Парижкото съглашение за климата.

С турския план " Без боклуци ", който започва през 2010 година, коефициентът на преработване се е нараснал от 13 на 22,4 на 100.

Турция се стреми да реализира задачата си за нулеви излъчвания до 2053 година

Секторът на пластмасовите произведения генерира 1 милиард $ годишно, като наема към 350 000 чиновници в 1300 компании.

Фатих Ерен, началник на асоциацията, сподели, че рециклираният пластмасов материал се употребява в доста браншове, в това число опаковки, селско стопанство, електроника, текстил и строителство.

Ерен означи, че " пластмасата може да се рециклира безчет пъти. А този бранш има огромен капацитет. Стигна се до там, че Турция внася пластмасови боклуци, които са суровина за бранша. Съединените щати и Китай също внасят пластмасови боклуци, добави той.

Турция продава рециклирана пластмаса за 1000 $ на звук, сподели той, което прави забележителна облага, защото цената на пластмасовите боклуци е 400 $ за звук, до момента в който цената на суровината е към 2000 $ за звук.

Ерен добави, че вносът на пластмасови боклуци в страната възлиза на 127,7 милиона $ през 2020 година, до момента в който износът на рециклирани пластмасови артикули възлиза на 1,21 милиарда $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР