Турция преживя втория най-горещ юли в новата си история според

...
Турция преживя втория най-горещ юли в новата си история според
Коментари Харесай

Турция преживя втория най-горещ юли за последните 51 години

Турция претърпя втория най-горещ юли в новата си история съгласно данни на Държавната метеорологична работа.

От години междинната температура през юли в цялата страна е 24,5 градуса по Целзий, до момента в който този юли температурата се повиши с 1,8 градуса, достигайки 26,3 градуса по Целзий.

Данните демонстрират, че „ юли 2021 година “ е вторият най-горещ юли от 1971 година, като първият най-горещ юли е регистриран през 2000 година

„ През 2021 година се сблъскахме с голям скок на температурите спрямо предходните години “, сподели Гювен Йоздемир, метеоролог от Истанбулския университет.

Според специалиста непланираният напредък на мегаполисите, миграцията към по-големите градове и бързото създаване на здания в провинциите са главните фактори за това повишаване на температурата.

„ Повишаването на топлината за жалост е непрекъснато, а не краткотрайно “, предизвести той, призовавайки чиновниците да подхващат нужните ограничения против световното стопляне.

Тези необикновени жеги, както и неналичието на мокрота във въздуха провокираха и най-мащабните горски пожари в историята на страната.

Добрата вест е, че Турция съумя да потуши 238 от 240 пожара в 47 провинции на 13-ия ден от началото на огнената буря. Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли разгласи нощес, че единствено два пожара в регионите на Кьойчегиз и Милас, в югозападната провинция Мугла, към момента са дейни.

Първите огромни пожари започнаха на 28 юли в южната част на страната. Скоро последваха и други и множеството бяха в южните и югозападните провинции. В Мугла, където се намират известните курортни градове Мармарис, Бодрум и Фетийе, горските пожари заплашиха жилищни региони и провокираха евакуации на стотици жраждани и туристи. Един доброволец, който се опитваше да помогне на пожарникарите, почина в огнената буря. Седем други, в това число пожарникари, бяха убити в Манавгат, мястото на първия огромен пожар в Анталия.



Повече от 5000 пожарникари, подпомагани от 15 самолета с водни бомбардировачи, хеликоптери и стотици пожарни коли, се борят против пламъците, които изпепелиха големи горски терени най-вече в Мугла и Анталия.

Все още се проверяват аргументите за пожарите.

Външният министър Мевлют Чавушоглу, сподели, че тежко развалени здания ще бъдат разрушени и че страната ще построи нови жилища за потърпевшите, до момента в който други ще бъдат подкрепени за ремонт в леко развалените здания.

Правителството към този момент е разпределило към 2 милиона $ (17 милиона TL) на хора, наранени от пагубните пожари, и се ангажира да възвърне, до момента в който помощта, събрана от благотворителни организации, се излива за оживелите. Директорът по връзките към турското президентство Фахреттин Алтун съобщи, че до края на тази година 252 милиона фиданки ще бъдат засадени в цялата страна.

Техническият университет в Гебзе приготви карта, употребяваща оптични и термични сателитни изображения на регионите, наранени от горски пожари. Пожарът в Манавгат е записан като най-мащабния пожар в историята на Турция. При пожарите 83 хиляди 810 хектара, т.е. общо 117 хиляди 348 футболни стадиони, се трансфораха в пепел.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР