Турция повиши основния си лихвен процент от 8,5% на 15%,

...
Турция повиши основния си лихвен процент от 8,5% на 15%,
Коментари Харесай

Турция най-накрая направи обратен завой и рязко вдигна лихвения процент

Турция увеличи главния си лихвен % от 8,5% на 15%, правейки противоположен завой от една от ексцентричните стопански политики на президента новия старт президент Реджеп Тайип Ердоган.

Повишението с 6,5 пункта бе надалеч по-ниско от упованията на икономистите, само че то отбелязва сериозна смяна в политиката на новия стопански екип на Ердоган, имащ за задача да се оправи с високата инфлация.

Досега водачът на Турция настояваше за поддържане на ниски лихвени проценти, защитавайки неортодоксалната философия, че това е добре за стопанската система. Обратно на изказванията му обаче инфлацията в страната гони 40%, а турците се борят с високите разноски на живот. Анализторите смятат, че точно нетипичната финансова политика на Ердогане е съществена причина за отлива на задгранични вложители и за спираловидното и безотговорно нарастване на цените напоследък.

Новият началник на турската централна банка, 44-годишната Хафизе Гайе Еркан, бе назначена по-рано този месец след преизбирането на Ердоган за президент. Тя сяда на горещия стол след кариера в Съединени американски щати, където допреди известно време бе отпред на банкрутиралата неотдавна сриналата се First Republic Bank.

Сегашният ѝ ход бележи първото нарастване на лихвените проценти от декември 2020 година насам, след плевел интервал, в който трима шефове на централната банка бяха уволнени за по-малко от две години, откакто се опитваха да опонират на Ердоган и да поемат по пътя на ортодоксалната стопанска система.

Въпреки че нарастването съвсем удвоява главния лихвен % на Турция до 15%, то е надалеч по-малко от прогнозите на доста икономисти. Базираната в Съединени американски щати капиталова банка Morgan Stanley залагаше на 20%, а Goldman Sachs предвижда даже 40%.

В изказването си Комитетът по паричната политика на банката разясни, че подхванатата в четвъртък стъпка е началото на еволюционен развой, чиято цел е инфлацията да се намали до 5%.

Членовете му обявиха, че са „ решили да стартират развой на стягане на паричната политика, с цел да открият допустимо най-скоро курс към дефлация... и да овладеят утежняването на ценовото държание “.

Проблемът на президента Ердоган е, че инфлацията в Турция остава настойчиво висока, а запасите на централната банка са спаднали до сериозно ниски равнища, откакто тя похарчи милиарди долари, с цел да поддържа лирата.

Лихвените проценти се намалиха от 19% преди две години до 8,5% през последните месеци и смяната в посоката ще има последствия за страната, която към този момент е в икономическа рецесия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР