Турция полага усилия за възобновяването на зърнената сделка, а президентът

...
Турция полага усилия за възобновяването на зърнената сделка, а президентът
Коментари Харесай

Главният съветник на турския президент: Няма проблем между Путин и Ердоган

Турция поставя старания за възобновяването на зърнената договорка, а президентът Реджеп Тайип Ердоган е единственият, който може да беседва и с двете страни в спора в Украйна като водач на страна член на НАТО, съобщи основният консултант на турския президент Акиф Чагатай Кълъч пред частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк, представена от Българска телеграфна агенция.

" Нашето външно министерство работи по зърнения кулоар ", сподели Кълъч в предаването " Уикенд " на телевизионния канал.

По думите на съветника на Ердоган няма изстудяване в турско-руските връзки.

" Няма никакъв проблем сред господин Путин и нашия президент ", акцентира той. " Като началник на страна членка на НАТО, президентът (Ердоган) е единственият, който може да се среща и с двете страни ", съобщи съветникът.

Същевременно той открои риска от използването на Конвенцията от Монтрьо, регламентираща прекосяването през черноморските проливи Босфор и Дарданели. По силата на Конвенцията Анкара спря да пропуща през Босфора военни кораби след началото на войната в Украйна.

" Изпълнението на (Конвенцията от) Монтрьо носи и опасности. Ако някоя от страните каже: " Не признавам този контракт и ще мина ", Турция ще би трябвало да се намеси. Поехме огромен риск там ", уточни съветникът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР