Турция официално се оттегли от днес от Истанбулската конвенция, предаде

...
Турция официално се оттегли от днес от Истанбулската конвенция, предаде
Коментари Харесай

Турция окончателно се оттегли от Истанбулската конвенция


Турция публично се отдръпна от през днешния ден от Истанбулската спогодба, съобщи Ройтерс. Президентът Реджеп Ердоган разгласи това желание още през март. Оттеглянето на Турция от интернационалния контракт против насилието над дамите провокира наказание от доста турци и западни съдружници на страната.

В края на април Турция обнародва президентски декрет, с който разгласи, че публично ще напусне Истанбулската спогодба на 1 юли. Страната съобщи през март желанието си да се отдръпна от конвенцията, която си слага за цел спомогне за намаляването на насилието над дамите. Президентът Реджеп Тайип Ердоган отбрани стъпката като " изцяло законна ", само че решението провокира голям брой рецензии и митинги в страната.

За възможен отвод от конвенцията се заприказва още предходната година в Турция, чието ислямо-консервативно държавно управление и електоратът му считат, че тя нанася щета върху фамилните и религиозните полезности и окуражава ЛГБТ общността. Хиляди хора се чака да се включат в митинги в Турция, където тази седмица беше отхвърлена правосъдна тъжба за прекъсване на отдръпването на страната от конвенцията.

Основана през 2011 година по самодейност на Съвета на Европа, Истанбулската спогодба има за цел попречване, правосъдно гонене и унищожаване на домашното принуждение и насилието над дами.

Турция, която подписа конвенцията през 2011 година, означи повишаване на убийствата на дами предходната година. Много консерватори в страната считат, че конвенцията подкопава фамилията, и са враждебно настроени към правилото за тъждество на половете в Истанбулската спогодба, смятайки, че тя предизвиква хомосексуализма с правилото за унищожаване на дискриминирането въз основата на полова ориентировка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР