Турция няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в

...
Турция няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в
Коментари Харесай

Ердоган: Турция все още няма да подкрепи членството на Финландия и Швеция в НАТО

Турция няма да поддържа участието на Финландия и Швеция в НАТО, до момента в който двете страни не изпълнят уговорките си за битка с терористичните организации, съобщи през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изразихме ясно позицията си на срещата на върха на НАТО в Мадрид. Членството в НАТО на страни, в които членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) свободно се разхождат по улиците, вреди на полезностите на алианса. По отношение на Финландия и Швеция се придържаме към решителна и ясна позиция. Докато не спазят обещаното от тях, Турция няма да утвърди участието на двете страни в НАТО, сподели Ердоган, който приказва в Анкара на среща с турските посланици.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум в границите на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни, с който бяха отстранени пречките пред присъединението на двете страни към алианса. Документът планува съдействие с Анкара в битката против тероризма, по-специално с ПКК и нейните разклонения, както и с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която съгласно турските управляващи стои зад опита за прелом през 2016 година

Турските управляващи към този момент оповестиха, че меморандумът, подписан с Финландия и Швеция, не е финален и турският парламент може да не го утвърди, в случай че Хелзинки и Стокхолм не изпълнят уговорките си за битка с терористичните организации.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР