Турция може да играе роля в преодоляването на световната енергийна

...
Турция може да играе роля в преодоляването на световната енергийна
Коментари Харесай

Турция може да снабдява Европа с газ от своите терминали за втечнен природен газ

Турция може да играе роля в превъзмогването на международната енергийна рецесия, като употребява своите пет терминала за полутечен природен газ, съобщи в петък министърът на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез.

Дьонмез съобщи пред Ал Джазира, че някои от терминалите са разполагаем, изключително през лятото, и че те могат да бъдат употребявани за доставка на газ за европейските страни, в случай че бъде поискано това.

Той съобщи, че Турция е една от страните, които са най-близо до страните, доставящи природен газ и нефт. " Турция е най-подходящата точка, в която ще се срещнат търсенето и предлагането ", сподели той.

" Ние сме страна, която може да доставя газ от към 15 страни. Тази инфраструктура обслужва най-вече вътрешните потребности, само че също по този начин има потенциал да дава услуги на Европа ", сподели той.

По-рано страната разгласи, че ще изпраща природен газ на България по силата на съглашение, подписано сред двете страни.

Българският министър на енергетиката Росен Христов съобщи по-рано, че договарянията са свързани с потреблението на потенциал от 1 милиарда куб. м газ от терминалите за полутечен природен газ на Турция.

Коментирайки енергийния бранш на Турция, Дьонмез съобщи, че преди към 20 години страната е била подвластна единствено от съветския газ, само че в този момент е построила нови газопроводи, които доставят както Турция, по този начин и други страни в Европа.

Той сподели, че страната внася природен газ от Азербайджан и Иран и е диверсифицирала източниците със своите пет терминала за полутечен природен газ, два от които са на сушата и три в морето.

" С това сме обезпечили диверсифициране на доставките. Купуваме полутечен природен газ от Египет, Алжир и Нигерия, и изключително от страните от Персийския залив. От време на време купуваме и от Съединени американски щати ", сподели той.

" Когато преглеждаме потенциала и броя на терминалите за полутечен природен газ, Европа евентуално не разполага с толкоз огромен потенциал, колкото ние. Те усилиха потенциала и терминалите за полутечен природен газ едвам през последните години ", сподели Дьонмез.

Министърът акцентира, че събитията през днешния ден демонстрират, че вложенията, които Турция е направила до момента, са разрешили на страната елементарно да се оправи с актуалната енергийна рецесия.

Потреблението на газ в Турция е към 55-60 милиарда куб. м.

" Ние сме една от четирите страни, които използват най-вече газ в Европа. Въпреки това имаме опция да доставяме и свързваме 100 милиарда куб. м газ годишно към турската национална система както с газопроводи, по този начин и с терминали за полутечен природен газ ", сподели Дьонмез.

Това значи, че при нужда Турция може да доставя 40 милиарда куб. м газ за Европа.

Относно планувания център за търговия с газ в Турция той съобщи, че газовият център ще стартира да действа до една година.

" В Източна и Югоизточна Европа няма центрове за търговия с газ. Страните от района, с които сме в контакт, също поддържат този план за газов център. Надявам се, че ще успеем да пуснем в употреба газовия център в границите на една година ", сподели той.

Дьонмез разяснява и проучвателните и сондажните действия на Турция за природен газ в Черно море, където досега страната е разкрила 710 милиарда куб. м газови ресурси. " В Черноморския район има забележителен капацитет ", сподели Дьонмез, като означи, че страната е провела 2880 теста в газовото находище в Сакария.

Анкара има за цел да стартира да изпомпва газ към националната мрежа през 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на модерна Турция, като устойчивият рандеман на плато ще стартира през 2027-2028 година, оповестява БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР