Турция иска определени гаранции от нидерландския премиер Марк Рюте, преди

...
Турция иска определени гаранции от нидерландския премиер Марк Рюте, преди
Коментари Харесай

Bloomberg: Турция може да блокира назначаването на Рюте за генерален секретар на НАТО

Турция желае избрани гаранции от нидерландския министър председател Марк Рюте, преди Анкара да утвърди кандидатурата му поста общоприет секретар на НАТО, оповестява.

Турция държи да й бъде обезпечено, че Рюте или който и да е различен претендент за управителния пост в НАТО не е преднамерен към членовете на Алианса в Европейския съюз и по-специално, че не е обект на напън от Гърция и Кипър. И двете страни не престават да са в спор с Анкара поради дългогодишни териториални разногласия.

Турция също желае Рюте да разреши на Анкара да се причисли към партньорството на НАТО с Европейски Съюз и да подсигурява, че няма ограничавания върху отбранителния износ сред съдружниците в НАТО.

" Ръководството на страната по принцип е благосклонно Рюте да заеме мястото на сегашния общоприет секретар Йенс Столтенберг “, отбелязва организацията.

През юли нидерландското държавно управление анулира рестриктивните мерки върху продажбата на оръжия на Турция, повече от три години, откакто ги спря поради военните интервенции на Анкара в Северна Сирия.

Решението бе последвано от единодушието на Турция да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО след месеци на договаряния.

Турция към момента не е предала своя лист с претенции на Рюте, разкриват източници на организацията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР