Турция иска да е мирен посредик между Русия и Украйна Турция

...
Турция иска да е мирен посредик между Русия и Украйна
Турция
Коментари Харесай

Ердоган: Войната ни разстройва, надеждата ни е да съберем Пу...

Турция желае да е кротичък посредик сред Русия и Украйна

Турция ускори дипломатическите си старания за роля на медиатор за деескалиране на напрежението сред Русия и Украйна.

" Стремим се мирът да спечелва и се надяваме да няма други неподходящи развития в района ", съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган.

„ Перспективата за война в района ни разстройва като страна, която има връзки и с двете страни. Нашата вяра е да съберем господин Путин и господин Зеленски допустимо най-скоро “, сподели Ердоган.

Той акцентира, че отдава огромно значение както на визитата си в Украйна, по този начин и на визитата на Путин в Турция. „ Ще посетя Украйна при започване на идващия месец “, означи той.

" Всяко развиване в посока окупация или експлоадиране на война съставлява доста съществено нарушаване за мира в района. ", сподели той.

Турция разисква опцията да бъде хазаин на идната среща на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), по време на която ще бъде разискван източният украински район на Донбас, оповестиха източници пред кореспонденти, поискали анонимност.

Не е избрана дата за среща в Истанбул, само че се чака да участват представители на Русия, Украйна, Минската група на ОССЕ и Донбас, споделиха те. Според Кремъл обаче Песков е споделил на организация РИА, че няма подготовка за такава среща.

Като член на НАТО Турция има другарски връзки и с Киев, и с Москва, само че се опълчва на съветската политика в Сирия и Либия, както и на анексирането на Кримския полуостров през 2014 година

Украйна приветства присъединяване на Турция в договарянията с Русия. През ноември Зеленски сподели, че е помолил Ердоган да съобщи лист със пандизчии на Путин за евентуална замяна на пленници, макар че размяната в никакъв случай не се състоя.

Киев също закупи турски дронове, които употребява против подкрепяните от Русия сили в Източна Украйна. Това разгневи Москва. Също по този начин Украйна се контракти с Анкара, тази година да стартира произвеждане на дронове по турска технология.

Анкара съобщи, че глобите против Русия не са решение, макар че Европейският съюз заплаши с " всеобщи " наказания в четвъртък, в случай че има офанзива.

Говорейки за предложенията на Турция, Песков сподели пред кореспонденти в сряда: „ Ако нашите турски сътрудници могат да повлияят на Киев да извърши постигнатите по-рано съглашения, това може единствено да бъде приветствано “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР