Турция и Европейският съюз се нуждаят от споделено разбирателство по

...
Турция и Европейският съюз се нуждаят от споделено разбирателство по
Коментари Харесай

Вархей: ЕС и Турция се нуждаят от разбирателство

Турция и Европейският съюз се нуждаят от споделено съгласие във връзка с бъдещето на двустранните връзки, което изисква старания и от двете страни, с цел да съумеят, сподели еврокомисарят Оливер Вархей, представен от " Сабах ".


„ Нашите връзки с Турция са основни “, добави Вархей на съвещание на Европейския парламент при разискването на годишния отчет за Турция за 2022 година, който се чака да бъде признат през днешния ден.

Подчертавайки статута на Турция като претендент за Европейски Съюз, съдружник в НАТО, непосредствен комшия и основен сътрудник за стабилността и сигурността на Близкия изток, Южен Кавказ и Черноморския район, Вархей сподели, че блокът има „ стратегически интерес “ в развиване на съдействие и взаимноизгодни връзки със страната.

„ Има забележителен капацитет за прогрес на нашите връзки в разнообразни области от общ интерес, по-специално цифровия и зелен преход, стопанска система, енергетика, миграция и помощ за бежанците и приемащите общности “, добави Вархей.

Страните също биха могли да напреднат бързо в области като митнически съюз, улеснение на визовия режим, енергетика и технологии, вложения и продоволствена сигурност, добави комисарят, области, в които Турция също чака съответни резултати.

„ Но с цел да се развият връзките, са нужни вътрешни промени в Турция и удобна политическа среда в нашите двустранни връзки. Комисията ще продължи да показва своята угриженост и да преглежда точки на политически разлики.

Преговорите за присъединение с Турция остават в застой, напомни Вархели и акцентира, че разговорът по въпроси като решенията на Европейския съд по правата на индивида е „ неразделна част “ от връзките Турция-ЕС.

Споменатите връзки, изключително посредством закъсалия развой на участие на Турция, излязоха на напред във времето през последните месеци, откакто президентът Реджеп Тайип Ердоган настоя за обновяване на договарянията за присъединение след срещата на върха на НАТО през юли.

Блокът се стреми да изглади разликите по няколко въпроса и напредъка в политическите аспекти на „ критериите от Копенхаген “, които Турция би трябвало да извърши за участие, в това число девет глави, срещи за разговор на високо равнище, старания за битка с тероризма, сигурност и защита, финансово съдействие и връзки.

Тъй като лятната почивка в органите на Европейски Съюз завършва, блокът и Турция се стремят да възобновят договарянията за пълноправно участие през идващите месеци.

Преди почивката през юни Европейският съвет изиска от кабинета на Вархей да проучва естеството на връзките ЕС-Турция и вероятните способи за нов и позитивен дневен ред със страната.

Комисията скоро ще разгласява годишния доклад за тази година, осведоми още Вархей.

Инвестиционната платформа за Турция, която започва предходната година, към този момент е изцяло работеща, добави комисарят, отбелязвайки, че блокът продължава да подхваща дейности за възобновяване и реорганизация на югоизточния район на Турция, унищожен от две трусове през февруари.

„ Комисията бързо активизира интернационалните сътрудници в поддръжка на реконструкцията и Комисията ще подсигурява, че цялостното активизиране на уговорката от Европейски Съюз от 1 милиард евро ще се извърши бързо. Вече сме осъществили 115 милиона евро филантропична помощ. Ние също по този начин финализирахме различен пакет от 417 милиона евро за помощ при земетресение “, акцентира Вархей

Що се отнася до миграцията, комисарят благодари на Турция за приемането на 4 милиона бежанци от Сирия от години и сподели, че е подписал водещ план от 781 милиона евро за покриване на главните потребности на 2 милиона бежанци в Турция по време на визитата си в Анкара предходната седмица.

„ Трябва да сме наясно, че продължаването на помощта от Европейски Съюз е от значително значение, също и след 2023 година Комисията се ангажира да продължи забележителната европейска поддръжка за бежанците и приемните общности в Турция, в сходство с актуалните действителности на място “, сподели еврокомисарят.

Като похвали поддръжката на Турция за териториалната целокупност на Украйна и напъните за възкръсване на черноморската зърнена самодейност, която играе значима роля в обезпечаването на световната продоволствена сигурност, Вархей също по този начин прикани Турция да „ продължи да се ангажира с Европейски Съюз по използването на наказания против Русия “.

Той приветства спада на напрежението с основния съперник Гърция след февруарските трусове, като акцентира, че обезпечаването на устойчиво и несъмнено Източно Средиземноморие е от „ извънредно значимо “.

„ В този подтекст напредъкът по кипърския въпрос също е незаместим “, добави той. В допълнение към другите си проблеми, като нации-гаранти Турция и Гърция също имат несъгласия по отношение на средиземноморския остров, който е разграничен сред кипърските турци и гърци от 1974 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР