Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител “Фолксваген ще

...
Турция е все по-уверена, че германският автомобилен производител “Фолксваген ще
Коментари Харесай

Турция и “Фолксваген” са близо до споразумение за автомобилния завод

Турция е все по-уверена, че немският авто производител “Фолксваген ” ще построи завода си в страната, след „ извънредно положителна “ среща сред върховен представител на компанията и турския президент Реджеп Ердоган, написа през днешния ден турският вестник “Сабах ”, като цитира три свои източника.

Миналата седмица организация Ройтерс заяви, че двете страни водят договаряния за данъчната ставка на колите, с цел да приключат договорката за повече от 1 милиард евро.

Автомобилният производител, който също обмисля като място за инвестицията си и България, не е оповестил финалното си решение, само че източници, близки до договарянията настояват, че мнението във “Фолксваген ” е в интерес на инвестиция в Турция и компанията е напълно покрай тази стъпка, написа “Сабах ”.

Ердоган и почитан представител на немската компания са преодолели множеството от проблемите по време на срещата си тази седмица, е споделил турски източник, осведомен с договарянията. Източник от Фолксваген е съобщил, че Ердоган е разговарял с основния изпълнителен шеф на компанията Херберт Дийс.

„ Имаше дребни проблеми, като данъчните ставки на колите, които ще се продават. По време на срещата е било реализирано съвсем изцяло съглашение “, е декларирал турският източник. „ Ако не се появи проблем в последната минута, инвестицията ще бъде направена в Турция “.

При покупката на автомобил в Турция се заплаща специфична такса, която варира от 45% до 60% за мотори с кубатура до 1.6 литра. Тази такса се усилва до 100-110% за мотори до 2 литра. Високите налози върху по-големите коли лимитират и купувачи, и производители да се ориентират към по-малки мотори. Колите с мотори под 1.6 литра съставляват 96% от пазара на нови коли в Турция през 2018 година. Източник съобщи пред “Сабах ”, че Турция се пробва да откри нова формула, с цел да отговори на терзанията на Фолксваген, без да слага в неравностойно състояние останалите автомобилни производители.

Големите производители като Фиат, Рено, Хюндай и Тойота са произвели повече от 1.3 милиона моторни транспортни средства в Турция предходната година.

По време на визитата си в Анкара в четвъртък, чешкият министър председател Андрей Бабиш съобщи, че “Фолксваген ” прави огромна инвестиция в Турция. „ Чухме, че Фолксваген прави огромна инвестиция в Турция “, бяха думите на Бабиш на конференция с президента Реджеп Ердоган.

Втори източник от Фолксваген съобщи, че остава да се изчистят единствено дребни въпроси, най-вече върху данъчната ставка. Очаква се съглашение да бъде реализирано до няколко седмици, като заводът ще бъде издигнат в западната част на провинция Маниса, е споделил същият източник.

„ Няма повече проблеми към обмислянето дали инвестицията да бъде направена в Турция. Решението ще бъде оповестено напълно скоро, откакто създадем финалните сделки “, е декларирал втори турски източник.

През ноември 2018 година автомобилният производител разгласи желанията си да построи нов цех в Източна Европа, в който ще бъдат създавани и моделите Шкода Karoq и Сеат Ateca. От тогава догатките къде ще се намира новият цех непрестанно бяха първа вест в редица медии.

Първоначалният лист на компанията за евентуален хазаин включваше пет страни, само че в следствие описът беше скъсен до Турция и България като най-вероятни местоположения. В доста изявления се твърди, че Фолксваген възнамерява да построи цех, в който ще се създават няколко марки коли, в Турция. Германските медии даже написаха, че Катар, който има 17% дал в компанията, е изискал бордът на шефовете да избере Турция. Германската провинция Долна Саксония, акционер във Фолксваген, също е подкрепила това искане, твърди още вестник “Сабах ”.

Изданието написа, че Турция има по-голям късмет да бъде определена поради редица фактори, които управляват проектите за вложения в автомобилостроителната промишленост, като дипломиран личен състав, потенциал на фирми-подизпълнители, логистични решения, повсеместен размер на пазара и опциите за експорт към прилежащи страни.

“Сабах ” оповестява, че се възнамерява инвестицията да бъде в размер от 1.3 милиарда евро до 2 милиарда евро. Новият цех ще обезпечава работа на 5000 души. Очаква се той да стартира произвеждане през 2022 година и да бъде едно от най-важните индустриални уреди в района. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР