Турция е предложила да бъде организирана четиристранна среща по въпроса

...
Турция е предложила да бъде организирана четиристранна среща по въпроса
Коментари Харесай

Турция предлага четиристранна среща за Нагорни Карабах

Турция е предложила да бъде проведена четиристранна среща по въпроса за Нагорни Карабах с присъединяване на водачите на Армения, Азербайджан, Турция и Русия, предава турската държавна телевизия ТРТ Хабер, базирайки се на изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът е декларирал, че с изключение на разновидността за среща в тристранен формат под управлението на Турция, е била препоръчана и допустима четиристранна среща сред водачите на страните, които, както той уточни, имат отношение към казуса. 

" Предадохме им нашето предложение за тристранна среща под наше управление. Направихме и четиристранно предложение. С други думи, дано да проведем подобен диалог като четиристранна среща, не с водачи, които нямат нищо общо с тези места, а с (президента на Русия Владимир) Путин, (президента на Азербайджан Илхам) Алиев, мен и (премиера на Армения Никол) Пашинян, които са свързани с този въпрос. Направихме такова предложение, с цел да можем да предприемем съответната стъпка. Все още не сме получили позитивен или негативен отговор ", сподели Ердоган.

Турският водач добави, че още веднъж ще разиска тематиката с азербайджанския си сътрудник Алиев, както и че Анкара ще продължи да следи обстановката от близко, осведоми Българска телеграфна агенция.

Армения и Азербайджан водиха две войни за контрола над Нагорни Карабах, планинска територия, обитаема най-вече с арменци, само че интернационално приета като част от Азербайджан.

Напрежението ескалира още веднъж от началото на юли, когато Азербайджан затвори придвижването по Лачинския кулоар, единствения път, свързващ Нагорни Карабах с Армения, причинявайки дефицит на артикули от първа нужда в анклава.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР