Турция даде одобрение за спешна употреба на руската коронавирусна ваксина

...
Турция даде одобрение за спешна употреба на руската коронавирусна ваксина
Коментари Харесай

Турция разреши Спутник V за спешна употреба

Турция даде утвърждение за незабавна приложимост на съветската коронавирусна ваксина Спутник V, съобщи министърът на опазването на здравето.

„ Спешната приложимост на имунизацията Спутник V е утвърдена след щателни оценки от нашата турска организация по медикаментите и медицинските произведения “, сподели Фахретин Коджа в Туитър.

Руската ваксина ще стане третата ваксина, употребена в Турция против COVID-19 след китайската на Синовак и тази на Пфайзер-Бионтек, добави той.

По-рано Коджа съобщи пред кореспонденти, че Турция е подписала съглашение за приемане на 50 милиона дози от съветската ваксина в продължение на шест месеца, започвайки през май.

След стартирането на всеобща акция за имунизация против COVID-19 в средата на януари, Турция е сложила близо 23 милиона ваксини. Повече от 13,7 милиона души са получили първите си дози, до момента в който 9,1 милиона са изцяло имунизирани, което е близо 11 на 100 от популацията на страната.

Досега в страната се използваше най-вече китайската ваксина Коронавак на компанията Синовак, само че от договорираните 100 млн. в Турция дойдоха едвам 30 млн. ваксини. Не е ясно дали ще продължи доставката на тази ваксина. В момента са обезпечени единствено полагащите се втори дози, които следва да бъдат направени.

Здравният министър Фахретин Коджа съобщи, че страната може да изпитва някои логистични проблеми с доставките на ваксини до края на май. Ето за какво Турция е почнала договаряния за закупуване и на дози от американската ваксина Модерна.

От Пфайзер-Бионтек се чакат още 30 млн. ваксини, само че те се планува да дойдат до юни. През май се чакат единствено един милион дози.

Имайки поради това, както и обстоятелството, че РНК имунизацията на Пфайзер-Бионтек обезпечава отбрана от близо 70% след първата доза, през вчерашния ден здравния министър Коджа съобщи, че е взето решение за увеличение времето за използване на втората доза Бионтек от 4 на 6 до 8 седмици.

Това решение на министерството е било в съгласие и с специалиста Уур Шахин от Бионтек, заяви Анадолската организация.

Междувременно здравния министър разгласи, че наесен Турция ще създава лична ваксина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР