Турците изнемогват: инфлацията в страната достигна 73,5%, гласят официалните данни.

...
Турците изнемогват: инфлацията в страната достигна 73,5%, гласят официалните данни.
Коментари Харесай

Турците изнемогват: Цените са смазващи, лирата се срива

Турците изнемогват: инфлацията в страната доближи 73,5%, гласят формалните данни. Над два пъти по-високи са оценките на самостоятелните наблюдаващи: икономисти пресмятат, че инфлацията е надхвърлила 160%, написа.
Инфлацията в Турция не стопира да пораства. Според формалните данни през май тя е достигнала 73,5% – най-високата стойност за последните 23 години. Предишният сходен връх беше през октомври 1998 година, когато годишната инфлация беше 76,6%, a страната се бореше да постави завършек на десетилетие на хронично висока инфлация.
Реалната инфлация е над два пъти по-висока, считат самостоятелни наблюдаващи – съгласно тях цените в страната са скочили с над 160%.
Според известния американски икономист Стив Ханке при започване на юни годишната инфлация в страната е 108% – към 1,5 пъти повече от формалната статистика. Експертът загатва, че TurkStat съзнателно занижава инфлацията.
Според анализатори инфлацията ще продължава да пораства, защото ограниченията за преодоляването ѝ са изцяло неправилни. За покачването ѝ способстват нарасналите цени на суровините, възходящите вътрешни индустриални разноски и.
"Не е допустимо Турция, която е надхвърлила разпоредбите на икономическата теория, да реши основния си проблем с високата инфлация с актуалната си политика ", твърди икономистът Арда Тунджа, колумнист в PolitikYol. Цените скачат, лирата пада, необходим ли е валутен ръб?

Бедните заплащат най-високата цена за рецесията, защото цените на главните артикули и услуги не престават да порастват стремглаво. Храните са поскъпнали с 91,6% за последните 12 месеца по публични данни. Турците все по-трудно си разрешават артикули от първа нужда.
Примерът с олиото е индикативен: 5-литрова бутилка от по-евтиния вид е коствала преди година по-малко от 5 евро, а през май тази година цената ѝ към този момент доближава съвсем 9 евро. И не е единствено това: доста са нарастнали и цените на силата и горивата. При природния газ да вземем за пример покачването е с 30%, а превозът е поскъпнал със 108%.

Значително нарастна и алкохолът. Докато в края на предходната година бутилка турска ракия струваше малко повече от 10 евро, в този момент тя е съвсем два пъти по-скъпа. В случая обаче роля играе и нарастването на налозите: алкохолните питиета в Турция по традиция се таксуват с доста високи налози.

Една от основните аргументи за високите цени: турската валута продължава да се обезценява. В момента 1 евро коства повече от 17 лири, а турските пари приближават, достигнато предишния декември. Турската лира се обезцени с 44% през 2021 година и с още 20% през тази година, написа Reuters.
"Благодарение на странните стопански хрумвания на президента Ердоган, цената на турската лира напълно изчезва. По моите сметки лирата се обезцени с към 64% по отношение на $ от 1 януари 2020 година " – написа в Twitter Ханке, който деликатно следи стопанските системи на разрастващите се страни. За да избави лирата, би трябвало Турция да вкара валутен ръб, като този в България, предлага Ханке. Натискът над Ердоган се ускорява
Минималната заплата бе увеличена при започване на годината, само че това не може да компенсира инфлацията. В момента минималната работна заплата в Турция е 250 евро на месец, а минималната пенсия се равнява на към 140 евро. Съобщено бе, че пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли, само че към момента не е известно с какъв брой.

Тежкото икономическо състояние ускорява от ден на ден натиска над президента Ердоган: съгласно настоящо изследване неговата Партия на справедливостта и развиването събира по-малко от 30 % поддръжка.

"Турция още веднъж в ерата на инфлацията от 90-те години. Изглежда, че Ердоган е изгубил последния си източник на доверие – стопанската система ", написа в Twitter Холгер Цшапиц, финансов редактор в немския ежедневник Die Welt. "Неортодоксалната тактика на Ердоган за ръководство на стопанската система на страната от 790 милиарда $ продължава да има противоположен резултат ", счита журналистът.
Обикновените хора също считат, че скокът на цените е доста по-голям от формалните данни. Недоверието се ускорява, защото турската статистика спря да разгласява междинните цени на обособените продукти в потребителската кошница. По информация на Bloomberg Мустафа Теке, началник на отдела за потребителски цени в Turkstat, е подал оставка няколко дни преди публикуването на данните за инфлацията. Според специалисти е от основно значение националната статистика да не бъде подчинена на страната. Нейната самостоятелност е също толкоз значима, колкото независимостта на централната банка. "Точното и надеждно произвеждане на данни е първата и съществена причина за виждане на обстоятелствата и използване на верни политики ", написа в Twitter турският икономист Махфи Егилмез.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР