Турското правителство ще изтегли автомобилите Volkswagen от парка си официални превозни средства.

...
Турското правителство ще изтегли
автомобилите Volkswagen от парка си официални
превозни средства.
Коментари Харесай

Ердоган започва война с Volkswagen?

Турското държавно управление ще изтегли автомобилите Volkswagen от парка си официални превозни средства. Наблюдателите подозират, че президентът Ердоган е реагирал по този начин на анулация на немската инвестиция в Турция. Според отчет в критичния за турското правителство вестник Sözcü президентският кабинет издава циркулярно разпореждане на министерствата и управляващите да изтеглят автомобилите Volkswagen (VW) като официални автомобили.

Наблюдателите споделят, че този ход е реакция на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на решението на VW да не инвестира в Турция. Първоначално VW планираше да построи фабрика за моделите VW Passat и Skoda Superb покрай турския град Маниса. Инвестицията трябваше да възлезе на към един милиард евро. Заводът щеше създаде над 4000 работни места и да произвежда 300 000 транспортни средства годишно.

Инвестиционните проекти на VW са поставени под въпрос в Германия поради липсата на народна власт в Турция. Решаващото събитие (за анулацията на инвестицията) беше военната й интервенция в Сирия през октомври 2019 година, която беше силно подложена на критика в интернационален проект и дори разказана като „ инвазия “.

След този случай Volkswagen отмени решението си да влага в Турция. Планът най-сетне се срина през 2020 година, като пандемията на ковид бе посочена като основен фактор в решението. Volkswagen публично разгласи, че "при сегашните условия не е необходимо да се създават в допълнение превозни средства ".

Турският финансов министър Мустафа Варанк реагира с отвращение: „ Знаехме, че някои хора не желаят политически тази инвестиция в Турция. Ако дадена компания е листвана на фондова борса, това е инвеститорска машинация, в случай че нейните решения се вземат заради политически натиск. "VW заблуди своите акционери ", сподели той.

В предишното турският президент Реджеп Тайип Ердоган персонално е взел участие в преговорите за построяването на завода на Volkswagen. С протеста на Турция за официалните автомобили с тази марка германската група губи доходоносна бизнес активност, тъй като турското правителство разполага с автопарк от над 115 000 автомобила.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР