Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция желае да

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция желае да
Коментари Харесай

Ердоган: Турция би желала да купува повече втечнен природен газ от САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция желае да купува повече полутечен природен газ от Съединени американски щати и е подготвена да сътрудничи в доставките му за страните от района, заяви Анадолската организация. Ердоган приказва нощес в Ню Йорк на съвещание на Турско-американския бизнес съвет.

Бих желаеме да купуваме повече газ от Съединени американски щати и при по-благоприятни условия. Благодарение на модерната инфраструктура, която имаме, ние сме подготвени да си сътрудничим в доставката на американски полутечен природен газ за страните от района ", сподели той.

Ердоган посочи, че Турция е станала шестият по величина в света вносител на полутечен природен газ от Съединени американски щати и играе основна роля във връзка с енергийната сигурност, маршрутите за доставка и диверсификацията на източниците.

Предвид актуалната интернационална обстановка в енергийния бранш пред нас се откриват основни благоприятни условия за съдействие, сподели Ердоган.

Той добави, че с помощта на турските вложения в газова инфраструктура, в това число построяването на терминали за полутечен природен газ, Съединени американски щати са станали вторият максимален снабдител на газ в страната.

Турският президент също по този начин прикани Вашингтон да отстрани митата за импорт на турска стомана и алуминий, както и да даде квоти на Турция за други артикули.

Ердоган сподели още, че " комерсиалният оборот сред двете страни скоро ще доближи 100 милиарда $ ". Той посочи, че през първите осем месеца на годината търговията сред Съединени американски щати и Турция се нараснала с близо 30 на 100 по отношение на същия интервал предходната година и е достигнала 27 милиарда $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР