Турският президент Реджеп Тайип Ердоган понесе тежко поражение на местните

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган понесе тежко поражение на местните
Коментари Харесай

Тежко поражение: Ердоган загуби битката за Истанбул и Анкара на местните избори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган понесе тежко проваляне на локалните избори в страната. Той загуби столицата Анкара и най-големия град Истанбул за първи път в 16-годишното си ръководство.

В Истанбул претендентът на опозиционната Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу изпреварва своя противник от Партията на справедливостта и развиването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган – Бинали Йълдъръм, с 27 000 гласа. Това заяви ръководителят на Висшата изборна комисия Сади Гювен, представен от Ройтерс.

Снимка: Reuters

Имамоглу има 4 159 650 гласа в своя поддръжка, а Йълдъръм – 4 131 761.

В Анкара претендентът на опозиционната Народнорепубликанска партия води с към 3% и по този начин ръководещата Партията на справедливостта и развиването губи контрола над столицата за първи път от четвърт век.
Опозицията печели част от основните кметски места в Турция Президентът Реджеп Ердоган призна загубата
Гювен не посочи какъв % от бюлетините в Истанбул са преброени. 290 000 бюлетини са се оказали невалидни, уточни той.

Партиите и претендентите имат три дни за подаване на възражения.

„ Смятам, че единствената причина да не получим резултатите, които желаеме в някои градове, е, че не можахме да изразим задоволително добре позициите си пред нашата нация и не успяхме да спечелим сърцата на хората”, разяснява Ердоган.
Насилие беляза локалните избори в Турция Смята се, че те са тест за президента Ердоган, който не е губил избор от изкачването си на власт през 2002 година
Независимо от основните загуби, той се похвали, че партията му е спечелила 51% от локалните избори, в това число в третия по величина град Измир. Президентът даде обещание да концентрира ръководството си върху турската стопанска система преди парламентарните избори през 2023 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР