Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни
Коментари Харесай

Изборният ден в Турция приключи, избиратели се стичаха масово към урните

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пожела изборите да бъдат благополучни за всички и за турската народна власт, откакто подаде гласа си през днешния ден в междинното учебно заведение " Саффет Чеби ", което се намира в региона Юскюдар на азиатския бряг на Истанбул, заяви Българска телеграфна агенция.

Настоящият президент, който се бори за нов мандат на президентските избори през днешния ден, дойде по обяд дружно със брачната половинка си Емине Ердоган и с един от внуците им в бронирана лимузина. Президентското семейство бе ескортирано от огромен брой чиновници по сигурността.

Стотици хора чакаха президентската двойка пред входа на учебното заведение. Ердоган се ръкува с мнозина, усмихвайки се и разменяйки по някоя дума с тях. Президентът се фотографира с мнозина.

След като означи желанията си в тъмната стаичка за гласоподаване, Ердоган пусна бюлетината в изборната урна и се разписа в протоколния лист.

" Нека изборите бъдат благополучни за всички, за турската народна власт ", пожела президентът, откакто гласоподава.

Снимка: БТА/АР

В малко изказване, което направи пред репортерите, Ердоган открои смисъла на днешните избори за турската народна власт.

" Според данните, които получих от вътрешния министър (Сюлейман Сойлу), вотът минава умерено и без проблеми в цялата страна. Вярвам, че по този начин ще бъде до края на изборния ден. Разбира се, доста е значим вотът и на жителите, които гласоподават в изумените от разрушителните трусове региони. Научих, че и там гласоподавателите гласоподават умерено, дано да не се безпокоят. Изборите са от огромна значимост за нашата страна, за демокрацията, за нейното бъдеще. Нека гласоподавателите не се безпокоят за сигурността на вота. Използвам случая да поздравя всички чиновници, които обслужват изборните секции ", съобщи той.

След гласуването Ердоган още веднъж побеседва с хора в двора на учебното заведение, където подаде гласа си, които се надпреварваха да се ръкуват и да се снимат с него.

Снимка: БТА/АР

Голям брой публицисти от страната и чужбина наблюдават изборите в Турция.

Над 600 хиляди служители на реда са мобилизирани за защитата на изборите в цялата страна.

Трима са претендентите за президентския пост - актуалният държавен глава Реджеп Тайип Ердоган (лидер на ръководещата Партия на справедливостта и развитието), Кемал Кълъчдароглу (председател на главната опозиционна Народнорепубликанска партия) и Синан Оган (от алианса АТА). Освен президентски през днешния ден се организират и парламентарни избори за установяване на състава на 600-местния турски парламент.

По-рано през днешния ден правото си на глас използва и претендентът на Националния алианс Кемал Кълъчдароглу. Това се случи в Анкара. 

Снимка: БТА/АР

Заедно с водача на НРП дойдоха редица високопоставени представители от партията, измежду които кметът на Анкара Мансур Яваш.

Демокрацията липсва на Турция, " тя скоро ще пристигна в тази страна ", сподели Кълъчдароглу, откакто гласоподава.

На всички ни липсва демокрацията, на всички ни липсва да бъдем дружно. Ще видите, че пролетта скоро ще пристигна в тази страна, съобщи пред публицисти водачът на турската съпротива.

Кълъчдароглу бе приветстван от събралите се хора в двора на учебното заведение. Гражданите скандираха лозунги в поддръжка на водач на НРП.

Кандидатът за президент би трябвало да получи повече от 50 % от гласовете, с цел да завоюва на първия тур на 14 май. В противоположен случай се насрочва втори тур (на 28 май) сред двамата претенденти, които са получили най-голяма поддръжка. Кандидатът, който получи болшинство от гласовете на втория тур, се избира за президент на Турция за период от пет години.

Граждани се стичаха всеобщо към изборните секции в Истанбул, с цел да упражнят правото си на избор на днешните президентски и парламентарни избори, считани за решителен кръстопът за бъдещата посока на страната.

" На 90 години съм, само че доста от дълго време, може би от 50 години насам, не съм виждала толкоз доста хора да идват за гласоподават, както е през днешния ден ", споделя госпожа Гюлер Еминаоглу.

С старата жена беседваме, до момента в който изчакваме реда си за гласоподаване пред секция No2721 в междинното учебно заведение " Хасан Шадоглу " в квартала Малтепе на азиатския бряг на Истанбул.

В учебното заведение се обитават 10 от общо 30 802 изборни секции на територията на мегаполиса. В града на Босфора са регистрирани общо 11,5 млн. гласоподаватели. От тях към 850 хиляди ще гласоподават за пръв път на тези избори.

Възрастната жена е пристигнала да гласоподава дружно с щерка си Мерйем.

" Чакахме близо час, с цел да гласуваме. Но бих чакала още толкоз, тъй като желая да живеем умерено, без терзания за прехраната и най-важното - да има правдивост и ценене на правата на всички жители ", сподели дъщерята.

От сутринта не стопира потокът от хора, прииждащи към урните. Пред секциите има опашки от по 40-50 души, чакащи за гласоподаване.

" Имаше искащи да гласоподават още преди 8 часа, когато бяха отворени секциите. В това учебно заведение има общо 10 секции ", сподели пред Българска телеграфна агенция чиновник в една от секциите, като предвижда, че напорът по всяка възможност ще остане огромен до края на изборния ден.

В отговор на въпрос какво ще се случи, в случай че и след 17 часа има искащи да гласоподават, той разясни, че ръководителят на секционната комисия ще записва за гласоподаване чакащите пред секцията, с цел да могат да подадат гласа си.

По данни на турските медии на всички места в страната се следи висока изборна интензивност.

На последните избори през 2018 година, които завоюва ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе записана интензивност от 86 %.

" Този път чакам изборната интензивност да надвиши 90 %, може би 95 на 100. Турският гласоподавател по начало има настройка да гласоподава за разлика от европейците и това се демонстрира изключително мощно на сериозни избори като тези ", предвижда анализаторът Харун Меслек.

Съюзникът на Ердоган - водачът на Партията на националистическото деяние (ПНД) Девлет Бахчели, съобщи, че е " видно, че на всички места има висока изборна интензивност ".

По думите на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който гласоподава в Истанбул, вотът на всички места минава умерено. Той съобщи, че 600 хиляди служители на реда са мобилизирани за защитата на изборите.

Самото гласоподаване лишава към 5 минути на човек. Гласува се с две бюлетини - едната за президентския избор, на която са отпечатани фотосите на четиримата кандидат-президенти - на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган, на водача на Партията на родината Мухарем Индже, на претендента на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и на Синан Оган от алианса АТА. Индже разгласи в четвъртък, че се отдръпва от изборите, само че изборните управляващи обявиха, че подадените за него гласове въпреки всичко ще бъдат считани за годни.

Втората бюлетина, която е дълга съвсем метър, е с имената на 24 политически партии, които вземат участие в парламентарните избори.

Изборният ден завършва в 17 часа, след което ще стартира броенето на бюлетините - първо за президентския избор, а по-късно и за парламентарния избор.

Гласуването на граничните пунктове също ще завърши в 17 часа.

Между 18 и 21 часа резултати от вота може да огласява единствено Висшата изборна комисия, а след 21 часа това ограничаване ще падне.

От 6 часа сутринта през днешния ден до 24 часа е неразрешена продажбата на алкохол, заведенията, продаващи спиртни питиета, са затворени, а сватбените тържества се позволяват едвам след 18 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР