Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи западните сили на "акули,

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи западните сили на "акули,
Коментари Харесай

Ердоган за западните сили: Акули, надушили кръв

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган оприличи западните сили на "акули, надушили кръв ". Президентът приказва на среща на мюсюлманските малцинства по света в двореца Долмабахче в Истанбул. Според Ердоган се ползват двойни стандарти, когато става дума за живота на мюсюлмани.
"Всички ние виждаме по какъв начин стигне ли се до личните им ползи, западните сили подвигат на крайник целия район. Много добре знаем, че когато става дума за нефт, злато, скъпоценности, дял от пазара, тези страни сходно на надушили кръв акули пропътуват хиляди километри, с цел да дойдат ", съобщи Ердоган, представен от Българска телеграфна агенция.
Турският президент акцентира, че изискванията през днешния ден са разнообразни от тези от времето на Втората международна война. Той още веднъж приказва и за неефективността на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като употребява обичаната си фраза, че "светът е по-голям от пет ", имайки поради петте непрекъснати членки на Съвета.
"Друг е въпросът, че институции като Организация на обединените нации, които на хартия би трябвало да обезпечават интернационалната непоклатимост, се трансформират в най-голяма спънка за мира и сигурността ", уточни Ердоган. "Това имаме поради, когато споделяме, че светът е по-голям от пет ", добави той.
Изказването на Ердоган е измежду акцентите и на проправителствения в. "Йени шафак ", който показва, че президентът е призовал ислямския свят да бъде обединен и деен на терен против "систематичните офанзиви на Запада ". "Идват тези, които са надушили кръв ", гласи заглавието на вестника.
"Йени шафак " преглежда и случая със забития гръцки байрак на противоречив остров в Егейско море край турското крайбрежие, като задава въпроса "Чий подизпълнител е Атина ". Според изданието "САЩ и Европейски Съюз, които не съумяха да спрат интервенцията в (района на сирийския град) Африн, ускоряват напрежението в Егейско море, с цел да ангажират Турция ".
"Атина, която закупи храброст от корабите на НАТО в Източното Средиземноморие, добави и нова провокация към досегашните. Знамето на Гърция бе забито на скалисто островче край турския курорт Дидим ", написа вестникът. "Йени шафак " добавя, че флагът е бил неотложно свален от командоси на турския военноморски флот. Вестникът оприличава случая на рецесията от 1996 година, когато Турция и Гърция съвсем стигнаха до война поради двойка скалисти островчета, за които и двете страни претендират.
Сегашният случай се е разиграл в петък, когато трима гърци отишли на безлюдното островче Хуршит (на гръцки Тимена) край Дидим и забили гръцкия байрак. За случая били известени турските Военновъздушни сили и Военноморски сили и по разпореждане на министерството на вътрешните работи казусът бил предоставен на командоси от флота на Турция.
Атина е определила случая като "изолиран случай ", осъществен от неидентифицирани лица, само че Анкара го счита за "провокация, която е продължение на нападателната политика напоследък ", отбелязва "Йени шафак ". "САЩ, Франция и Англия, които преследват енергийни ползи в Източното Средиземноморие, наподобява също са част от напрежението ", показва още вестникът.
"Не Макрон, а Микрон ", написа в заглавие в. "Тюркие ", като изрежда разнообразни дейности на френския президент, разкриващи съгласно изданието неговата "неопитност ". Според вестника Макрон е ядосал Съединени американски щати, като споделил, че той е убедил Доналд Тръмп да останат в Сирия. Това изказване е било опровергано от Белия дом.
"Преди това Макрон упрекна Турция, че окупира Африн, по-късно предложи ходатайство със СЗН (смятаните за терористи от Турция сирийски кюрдски Сили за отбрана на народа). Пожела да взе участие в процеса от Астана, а по-късно се насочи към Съединени американски щати, които готвеха удари по Асад ", изрежда вестникът. "Тюркие " припомня също думите на Макрон, че Турция е била "отделена " от Русия, на които турският външен министър Мевлют Чавушоглу отговори, че връзките на Анкара с Москва са прекомерно мощни, с цел да бъдат развалени от френския президент.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР