Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовността на страната

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес готовността на страната
Коментари Харесай

Важен разговор между Байдън и Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази през днешния ден готовността на страната си да купи изтребители Ф-16 от Съединени американски щати, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън, откакто беседва по телефона с турския водач, съобщи Ройтерс.

Байдън сподели още, че е изразил в диалога си с Ердоган вярата на Съединени американски щати Анкара да се откаже от възраженията си против участието на Швеция в НАТО.

Всичко това двамата водачи са си споделили по време на телефонния диалог, с който Байдън е поздравил Ердоган за вчерашното му преизбиране за президент на Турция, предава Българска телеграфна агенция.

" Разговарях с Ердоган. Поздравих Ердоган. Той към момента желае да контракти нещо за изтребители Ф-16. Казах му, че желаеме да решим въпроса с Швеция. Ще продължим да си приказваме ", сподели Байдън пред публицисти.

" Ще си приказваме още за това идната седмица ", сподели още американският президент.

В изказване на турското президентство пък се споделя, че двамата водачи са постигнали единодушие да задълбочат съдействието по всички аспекти на двустранните връзки, чиято значимост съгласно тях пораства още повече на фона районните и световните провокации.

Турция желае да купи изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда $ от Съединени американски щати, само че концепцията за такава договорка се сблъска с възражения в американския Конгрес, макар че държавното управление на Джо Байдън нееднократно е казвало, че поддържа концепцията, отбелязва Ройтерс.    

Турция се опълчва на участието на Швеция в НАТО с аргумента, че скандинавската страна е станала леговище за членове на групировки, които Анкара възприема като терористични.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР