Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта
Коментари Харесай

Турция става президентска република, цялата власт отива в ръцете на Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването печелят предварителните парламентарни и президентски избори .
 Ердоган победа Турция избори БГНЕС
От на следващия ден цялата власт се концентрира в ръцете на Ердоган , защото влизат в действие поправките на Конституцията , признати на априлския референдум от 2017 година Променя се формата на държавно ръководство и от парламентарна Турция става президентска република .

Следващото турско държавно управление няма да има министър председател . Новоизбраният президент ще поеме функционалностите и на министър-председател, а държавно управление на процедура ще му бъде подчинено. Новият държавен глава ще може еднолично, без глобата на Народното събрание да основава закони , да избира и назначава министри и висши съдии, да изготвя бюджета на страната, както и да вкарва или анулира изключително състояние в страната.

Няма съществени нарушавания на изборния развой , обявиха от Висшия изборен съвет. Според опозицията обаче изборите са били нечестни и под напън.-->

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган беше избран отново, получавайки 52,5% от гласовете . Основният му конкурент от Народно-републиканската партия Мухарем Индже получи 30,7%. Намиращият се в пандиза водач на Демократичната партия на народите Селахатин Демирташ е трети с 8,4%, а Мерал Акшенер от „ Добрата партия “ – четвърта със 7,3%.

В Народното събрание влизат общо 5 партии . Партията на справедливостта и развиването на Ердоган ще има 293 – ма депутати, Народнорепубликанската партия 146, прокюрдската Демократична партия на народите  67, Партията на националистическото деяние 50, а Добрата партия ще разполага с 44 представители в Народното събрание.

В обичайна си след избори тирада от балкона на централата на Партията на справедливостта и развиването в Анкара Ердоган съобщи, че спечелили в изборите са Турция и турския народ .

„ От на следващия ден започваме да изпълняваме обещанията , които дадохме на нашия народ. Готови сме да въведем новата президентска система. Турция избра да се бори против всички терористични организации, против ПКК и Движението на проповедника Фетуллах Гюлен. Вярвам, че резултатите значат и че имаме поддръжката на жителите да се борим за освобождението на Сирия и да създадем по този начин, че сирийците, които сега са тук, да могат да се върнат в родината си “, сподели той.
 Ердоган БГНЕС
Основният конкурент на избрания отново турски президент Реджеп Ердоган - Мухарем Индже, разгласи, че приема резултатите от вчерашните предварителни президентски избори. Кандидатът на Народно-републиканската партия прикани Ердоган да бъде държавен глава на всички турски жители и предизвести за сериозната заплаха за страната, идваща от новото управление на републиката.

„ Започващият от през днешния ден работа режим съставлява огромна заплаха. Съсредоточаването на изпълнителна, законодателна и правосъдна власт в ръцете на едни човек слага въпроса за оцеляването. Ние ще живеем по този начин и всички ще плащаме цена за това. Преминахме към режим на еднолично ръководство. Факторите, заплашващи публичния мир, ще останат настоящи и ние ще продължим да усещаме огромна паника за нашето бъдеще “, разяснява Индже.

Изборният ден беше белязан от огромно напрежение. В една от провинциите покрай границите с Грузия и Армения локалният водач на опозиционната Добра партия беше погубен при конфликт със симпатизанти на Ердоган . Спречквания имаше и на други места.
 Ердоган БГНЕС
След тези избори турският парламент ще се отдаде само на законодателните въпроси. Броят на депутатите се усилва от 550 на 600 души . Според новата система на ръководство на страната президентът ще бъде считан за държавен глава и главнокомандващ, той ще назначава вицепрезидентите и министрите, той персонално ще внася в управлението на Народното събрание законопроектите.

Ако президентът наложи несъгласие на даден законопроект, Народното събрание може да преодолее ветото единствено с безусловно цялостно мнозинство; президентът изготвя държавния бюджет, а Народното събрание не може да внася ремонти в него, отстранява се и парламентарният надзор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР