Турският президент Реджеп Ердоган, също както Източна Европа и Съединените

...
Турският президент Реджеп Ердоган, също както Източна Европа и Съединените
Коментари Харесай

Аслъ Айдънтанбаш: Канал Истанбул ще отнеме част от белия дроб на града

Турският президент Реджеп Ердоган, също както Източна Европа и Съединените щати, има междуморски план . Доста по-различен обаче - неестествен 45-километров воден канал в Източна Тракия сред Черно и Мраморно море, паралелен на Босфора. Русия предизвести да не се заплашва режимът на прекосяване на военни кораби към Черно море, открит през 1936 година с Конвенцията от Монтрьо. Турция увери, че не това е задачата на плана и Ердоган се зарече да направи първа копка през лятото. Направи я на 26 юни.

Който владее моретата, той владее света, а Босфорът в Истанбул е портал към необятните морета . Няма изненада в концепцията на Реджеп Ердоган да сътвори втори Босфор. Тази концепция датира още от времето на Сюлейман Великолепни - преди 500 години той е желал да построи канал, който да заобиколи Босфора. Нарежда на придворния проектант Мимар Синан да се заеме със задачата. После и Мурад Трети издава ферман за построяването на канал.

Дали тази фантазия от зората на Османската империя ще стане действителност в този момент? 

В края на юни турският президент взе участие в гала по първа копка на мегапроекта - каналът свързва Мраморно с Черно море и пресича европейската част на Истанбул, като трансформира част от града в остров. 

" Днес отгръщаме нова страница в историята на турското развиване. Днес вършим нова стъпка по пътя на разрастването на нашата страна и укрепването на нацията ", сподели Ердоган. 

Според държавното управление общата цена на плана е 15 милиарда $ ще бъдат издигнати 6 моста . Половин милион души ще вземат участие в градежа, който би трябвало да приключи 2026 година. На мястото, където би трябвало да минава каналът, се вижда една огромна зелена линия - в цялостен контрастност с извисяващите се небостъргачи на Башакшехир и Авджълар от другата страна. 

Аслъ Айдънтанбаш е публицист и анализатор от Европейския съвет за външна политика. Родена е в Истанбул.

" Единствената причина да продължаваме да дишаме в града е, че има гори в северната част към Черно море - тя стартира от Белградската гора, където постоянно вървя, и продължава към блатата покрай черноморския бряг и делтата. Това са белите дробове на Истанбул. Благодарение на този регион ветровете могат да минават през мегаполиса, има задоволително О2. Въпреки че популацията е към 18 милиона, замърсяването е под надзор. Проблемът е, че Канал Истанбул ще бъде издигнат тъкмо в този регион и ще ни отнеме част от горската повърхност, част от белия дроб на града ".

Според управляващите в Турция новият канал ще понижи трафика през Босфора и замърсяването. Еколози са на друго мнение и считат, че той ще наруши екоравновесието в региона. Според специалистите каналът ще бъде като сифон, който засмуква нечистите води, въпреки това водите на Черно и Мраморно море са с друго равнище на соленост и смесвайки ги, ще се наруши салдото на морската флора и фауна .

Според Айдънтанбаш Босфорът също е доста нечист, само че не поради корабите, а поради канализацията, която се излива в Мраморно море и основава по този начин наречената морска слуз. 

" Всички учени, освен еколозите, само че и морските биолози, които се занимават с тематиката, удостоверяват, че този канал ще усили замърсяването в региона, ще е във щета на морския живот и на подводните резервоари на града . Ще наруши и салдото сред сладка и солена вода, който е необходим за екосистемата на Истанбул и на черноморската зона. Дори не загатвам обстоятелството, че е планувано и ново строителство в град, който към този момент има 18 милиона поданици. Така ще се сътвори втори град до огромния мегаполис и от екологична позиция това е унищожително ". 

В Турция има петиция против канала, в която се подписват освен поданици на Истанбул. Нилюфер Джейлян е от Черкезкьой е деятел на екосдружението " Тема ":

" В никакъв случай не утвърждавам плана. Носи огромен риск за Истанбул, за природата, за питейната вода . Тези, които споделят, че ще облекчи трафика през Босфора, не споделят истината. Това просто не е по този начин. Просто на това място има огромни залози “. 

Общата стойност на канала и на прилежащата градска част се пресмята на към 60 милиарда $. Водещи банки в Турция отхвърлиха да финансират плана с обяснението , че влагат единствено в екологично устойчиви планове. Тогава кой финансира канала? 

По думите на Аслъ Айдънтанбаш президентът Ердоган се надява, че ще има финансиране от богати арабски донори, които ще купят земя покрай канала, с цел да строят здания . Има упования, че китайците ще влагат - Пекин към този момент влага в доста мостове и пътища в Турция.

От 1936 година Босфорът е контролиран от конвенцията от Монтрьо, която обезпечава свободен достъп за всички цивилни кораби и постанова ограничаване за военните, като се изключи тези, които са на страните от черноморския басейн. 

" Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936-а, обезпечава свободен достъп и е един от факторите, който пази мира в района от десетилетия, макар Студената война. Това е още една причина тази концепция да е толкоз проблематична. Вероятно президентът Ердоган се надява, че Западът може да поддържа плана, тъй като по този начин ще може да бъде заобиколена конвенцията и ще може да се противодейства на Русия. Но не съм съгласна - болшинството от западните страни желаят мир и непоклатимост в Черно море ". 

С новия канал тази спогодба елементарно може да бъде заобиколена, което естествено би трябвало да предизвика реакцията на Русия. Такава, обаче, не последва, даже тъкмо противоположното - или най-малко по този начин изглеждаше по време на срещата на външните министри на Турция и на Русия - Мевлют Чавушоглу и Сергей Лавров.

" Конвенцията Монтрьо си има лични клаузи, които могат да бъдат преразглеждани или да отпаднат. Няма да има смяна в конвенцията с построяването на Канал Истанбул. До този миг Турция се е придържала към нея писмен знак по писмен знак ", каза Чавушоглу. 

Сергей Лавров: 

" Искам да прибавя, че сме задоволени от взаимоотношението с турските ни сътрудници и другари, що се отнася до Конвенцията от Монтрьо. Разбрахме се, че проектите за строителство на Канал Истанбул по никакъв метод няма да обиден параметрите на наличие на задгранични бойни кораби в Черно море ".

" Мави Ватан ", или Синя татковина - това е визия на Турция за преобладаваща роля по море . Заради съюза сред партията на Справедливостта и развиването и Партията на националистическото придвижване на Девлет Бахчели - тази визия докара до нападателната политика на Турция в Източното Средиземноморие през 2019 година, намесата на Турция в Либия през 2019-а и 2020-а, споделя Аслъ Айдънташбаш: 

" Но през последните няколко месеца, изключително след предишното лято, когато Турция беше на прага на кинетична борба, следим наклонност в противоположна позиция. Заради промяната на президентската администрация във Вашингтон с избирането на Байдън, поради тежкото икономическо положение, Анкара демонстрира предпочитание да оправи връзките със старите съдружници, с районните съдружници и с Европейския съюз . Ето за какво държавното управление употребява надалеч по-смирен звук към западните съдружници ".

Съпротивата против новия мегапроект на Ердоган в Истанбул е мощна. Особено измежду изселниците от България, защото квартал " Авджълар " е на първа линия до плануваните градежи.

Но безкрайните градежи в Турция стартират да гневят мнозина, рецензиите са, че единствено дребен кръг от компании се облагодетелстват от мегапроектите, а останалата част от хората заплащат финансовата и екологичната цена . Серия от изследвания на публичното мнение демонстрират исторически ниска поддръжка за ръководещата партия. Проучване от юни сочи, че тя е намаляла с една четвърт. Следващите президентски избори са през 2023, само че съвсем 60% от запитаните са споделили, че желаят предварителен избор. 

" В страни, чиято стопанска система разчита на инфраструктурни планове, се основава един строителен балон, който след това се пука. Това е едно от нещата, на които сме очевидци в този момент - към този момент имаме стопански спад и злополучие в прочут смисъл и да правиш още повече разноски за това и то с китайски пари, това е съгласно фискална безнаказаност ".
Повече по тематиката можете да чуете в звуковия файл. 

 фотография: Тоня Димитрова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР