Турският президент Ердоган твърди, че според него руският лидер Владимир

...
Турският президент Ердоган твърди, че според него руският лидер Владимир
Коментари Харесай

Гари Каспаров пред БНТ: Окончателното поражение на путинската армия в Украйна е неизбежно

Турският президент Ердоган твърди, че съгласно него съветският водач Владимир Путин търси метод да постави завършек на войната, която е почнал в Украйна " колкото е допустимо по-бързо " и че за това ще бъде направена решаваща стъпка.Това усещане на турския президент е добито по време на диалозите му с съветския водач па време на среща в Узбекистан. Ердоган показа мнението си пред американската социална телевизия PBS и добави, че разговорът му с Путин е бил доста натоварен.

Как вижда тактиката на войната и доближава ли краят ѝ съгласно светилото по тактики на шахматната дъска и прочут критик на съветския президент Гари Каспаров. С него беседва Николай Кръстев за " Светът и ние ".

Господин Каспаров, каква е съгласно вас обстановката с войната в Украйна през днешния ден?

- Войната очевидно се развива не в интерес на Путин, въпреки че да се приказва дефинитивно за победа на Украйна, несъмнено, е рано, само че без значение от това, трендовете са позитивни, и най-важното – Украйна е потвърдила способността си да устои и да победи, а западният политически хайлайф най-сетне стартира да се убеждава, че е настъпил моментът дефинитивно да бъде решен въпросът с Путин и по тази причина помощта за Украйна, както допускам, няма да се приключи и през зимата, тя единствено ще се ускорява. Това значи, че окончателното проваляне на путинската войска в Украйна е неизбежно.

Ще повлияе ли войната в Украйна на политическия живот в Русия?

- Украинската война, като всяка война, която разпалва диктатурата, тя или укрепва диктатурата, или я унищожава. Очевидно е, че никакво подсилване на диктатурата няма да има, защото провалянето в такава война нормално води към провал на диктата. В Русия постоянно провалянето във войната е водило до промени, към промени, по този начин се е случвало доста пъти в историята. Тази война, уповавам се, а по този начин също и доста от моите другари и сътрудници се надяват, ще бъде последна за съветската империя и провалянето в Украйна и освобождението ѝ от съветската окупация, в това число Крим, неизбежно ще докара до това, че Русия сама ще откри в себе си сили да се освободи от путинския фашизъм.

Какво съгласно Вас е политическото бъдеще на Путин?

- Като на всеки деспот. Политическият живот на диктатора свършва с края на физическия му живот, въпросът за това, в каква поредност ще стане това, съгласно мен няма значение, коства ми се, че крахът на путинския режим е напълно непосредствен.

Ще може ли демокрацията да се възвърне в Руската федерация?

- Да се възвърне е прекомерно мощна дума, защото пълноценна народна власт в Русия не е имало, и все пак аз считам, че това проваляне може да стане завършек на Руската империя, без идеология. И единствено следователно в Русия ще се появи късмет за интеграция с Евроатлантическата общественост. В края на краищата Русия има единствено два пътя – единият е да стане Китайска провинция, суровинен придатък на Китай, или интеграция в Европа.

Възможно ли е съгласно Вас Русия да се разпадне след ръководството на Путин?

- Смятам, че отчасти това е допустимо, тъй като има провинции на Русия, днешните провинции на Русия като да кажем Татарстан, Чечня, Северен Кавказ, които постоянно са се мислили за самостоятелност. Според мен в това няма никаква покруса, значимо е бъдещата Русия, в каквито и да е граници, да бъде насочена към Европа, защото това е единственият метод да бъде основана пълноценна, функционираща страна през 21 век.

Като познавате процесите на Балканите, можете ли да кажете, че Путин може да разпали война на Балканите?

- Само при положение на триумф в Украйна, Путин може да стартира нова война, само че съдейки по всичко, неговата войска през днешния ден не е подготвена да пристъпи към каквито и да е дейности, тъй като тя е затънала в Украйна и дори това, което става през днешния ден в Кавказ и Централна Азия, демонстрира, че въздействието на Русия спада, защото всичките путински запаси са в Украйна и по тази причина аз считам, че рискът за Балканите или за балтийските страни, за Полша през днешния ден е най-малък.

Репортер: Николай Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР