Турският президент Ердоган е подложен на остри критики, след като

...
Турският президент Ердоган е подложен на остри критики, след като
Коментари Харесай

Ердоган направи нещо уникално. Няма друг световен лидер като него

Турският президент Ердоган е подложен на остри рецензии, откакто разкри, че е получил три дози ваксина против ковид, макар че страната му се бори да обезпечи задоволително дози за служащите на първа линия, написа организация " Фокус ", базирайки се на английския вестник The Times.

Лидерът получи първата си доза от китайската ваксина Sinovac на 14 януари и беше един от първите хора в Турция, които бяха имунизирани. Той получи втори доза на Sinovac на 11 февруари и разкри тази седмица, че след това е получил трета доза на 10 март. Той не удостовери дали това е също Sinovac или Pfizer/BioNTech, каквато Турция също е набавила. Смята се, че 67-годишният Ердоган е първият международен водач, който признава, че е получил три дози, и сподели, че е направил това, с цел да ревизира дали това покачва равнищата на антителата му.

Учените настояват, че може да са нужни „ бустер дози “ или годишни ваксини против COVID-19 за подсилване на имунитета след предложените две дози. По времето, когато той получи спомагателната доза, на хората, получили първата си доза от препарата на Pfizer, беше казано, че ще би трябвало да чакат 12 седмици за втората, а не един месец, заради дефицит на ваксини в Турция. Енгин Йозкоч, началник на парламентарната група на главната опозиционна партия, съобщи: " Няма даже една по доза за жителите, а има три за Ердоган. "

Досега Турция е сложила близо 30 милиона ваксини, като 12 милиона души - 15,4% от популацията - са получили две дози. Туристическите служащи са приоритизирани като част от напъните на Анкара да рестартира промишлеността, която съставлява повече от 10 на 100 от нейния Брутният вътрешен продукт. Други основни служащи като учителите обаче трябваше да чакат по-дълго, с цел да получат имунизациите си. На всеки, който е имал позитивен тест за вирус, също е неразрешено да получава имунизациите си в продължение на шест месеца. Осман Кючукосманоглу, началник на лекарската камара в Истанбул, сподели пред вестник " Джумхуриет ", че здравното министерство обмисля да достави трета доза на здравните служащи, само че към момента не е взето решение заради липса на данни за успеваемостта.

Първите партиди от Sinovac трябваше да бъдат доставени на Турция през декември, само че бяха отсрочени за един месец, явно, с цел да може Пекин да ги употребява като лост, с цел да се опита да окаже напън върху Турция да екстрадира уйгурски изгнаници в Китай. Оттогава изследванията демонстрират смесени резултати по отношение на ефикасността на Sinovac, както и тази на Sinopharm, друга китайска ваксина, макар че Световната здравна организация е одобрила и двете за приложимост. Вместо това доста турци са избрали препарата на Pfizer откогато първата партида дойде в Турция през март. Миналата седмица беше обявено, че са обезпечени още 120 милиона дози от Pfizer, като 30 милиона би трябвало да дойдат в края на юни, а други 90 милиона до края на септември. Турция също подписа контракт с Русия за локално произвеждане на имунизацията „ Спутник V “. Турция отстрани някои ограничавания тази седмица, като разреши на питейните заведения, заведенията за хранене и спортните зали да отворят за първи път от април. Вчера бяха регистрирани 7181 нови случая.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР