Турският парламент одобри късно вечерта в четвъртък закон, според който

...
Турският парламент одобри късно вечерта в четвъртък закон, според който
Коментари Харесай

Турция прие закон, освобождаващ конвертираните в турски лири депозити от корпоративен данък



Турският парламент утвърди късно вечерта в четвъртък закон, съгласно който депозитите в турски лири, конвертирани от задгранична валута по скица за подкрепяне на лирата, ще бъдат освободени от корпоративен налог върху облагата, произлизаща от това конвертиране.

Държавната Анадолска организация заяви, че лихвите и облагите, извоювани по конвертираните сметки в лири с минимум тримесечен падеж, ще бъдат освободени от налога, в случай че бъдат конвертирани до датата на подаване на данъчната декларация за четвъртото тримесечие, която е 17-ти февруари.

На 11-и януари Официален вестник на Република Турция разгласи, че Анкара е присъединила корпоративни сметки в задгранична валута и златни депозити, конвертирани в турски лири, в схемата, която пази спестяванията в локална валута против съмнения на обменния курс.

Схемата, оповестена от президента Реджеп Ердоган през декември, компенсира вложителите за всяка загуба в цената на лирата, понесена по време на периода на депозита.

Турската лира се обезцени с 44% по отношение на щатския $ през предходната година, откакто централната банка на страна понижи нападателно базовия си лихвен % с 500 базисни пункта до 14% на няколко следващи съвещания от септември 2021 година насам.

Този месец обаче турската лира стабилизира, като през петъчната търговия тя поевтинява едва с 0,4% към 13,42 лири за един $, само че задържайки надалеч под рекордното дъно към 18,36 лири за $, достигнато на 20-ти декември 2021 година

Депозитите по държавната скица до момента са достигнали 163 милиарда лири (около 12,1 милиарда долара), разгласи по-рано тази седмица президентът Ердоган. Агенция Ройтерс обаче заяви, че по-голямата част от тази сума идва от към този момент съществуващи сметки в лири, а не от конвертираните сметки в долари или евро.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР