Турските военни инженери изпробваха нов дрон за обезвреждане на бомби,

...
Турските военни инженери изпробваха нов дрон за обезвреждане на бомби,
Коментари Харесай

Турция изпробва първия в света дрон с лазер и проби стомана

Турските военни инженери изпробваха нов дрон за неутрализиране на бомби, кадърен да пробие плоча от въглеродна стомана благодарение на мощен лазерен лъч.

Според държавната Анадолска организация, най-модерният дрон " Ерен " е изстрелял лазер от 100 до 500 метра разстояние, изгаряйки дупка в три милиметра стомана за 90 секунди.

Разработен от турските компании " Асисгард " и " Тубитак ", първият в света дрон, оборудван с лазер, е планиран да унищожава избухливи устройства и има оптималната височина на полета от 3000 метра.

Дронът беше показан за първи път на 8-ия теоретичен фестивал в гр. Коня през октомври, привличайки вниманието на чиновниците в защитата.

След като приключат всички изпитателни етапи, дронът ще бъде възложен на турските въоръжени сили.

В допълнение към “Ерен “ Турция е създала и безпилотния летателен уред " Вайрактар TБ2 " за подсилване на защитата на страната на фона на разрастващите се въздушни закани.

Дронът, с потенциал на потребен товар от 150 кг, е оборудван с мотор с вътрешно горене с мощ 100 к.с., което му разрешава да пропътува до 150 километра.

Миналия месец турската аерокосмическа компания Байкар Дифанс разгласи, че ще достави повече бойни дронове Байрактар TБ2 на украинските въоръжени сили, с цел да ускори отбранителните си качества. Съобщава се, че Мароко също е получило първата си доставка на Байрактар.

Турция също създава дронът " Анка " (Феникс), който може да придвижва до 200 кг потребен товар.

" Анка " разполага с електрооптична камера от последващо потомство за снимане на изображения и видео с висока разграничителна дарба денонощно. Той също по този начин включва система за идентифициране на другар или зложелател (IFF), лазерен справочник и лазерен далекомер.

Полша и Украйна са след европейските страни, които към този момент са закупили сходни дронове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР