Турските власти планират разхлабване на епидемиологичните мерки, въведени заради епидемията

...
Турските власти планират разхлабване на епидемиологичните мерки, въведени заради епидемията
Коментари Харесай

В Турция планират отваряне на ресторантите от 1 март

Турските управляващи възнамеряват разхлабване на епидемиологичните ограничения, въведени поради епидемията от COVID-19, от 1 март. Новата стратегия на здравното министерство планува отваряне на огромна част от заведенията за хранене и кафенетата за обслужване на клиенти на място.

От 20 ноември заведенията на територията на страната са затворени и обслужват единствено посредством доставки до дома и кетъринг услуги.

Мярката провокира изключителни стопански компликации за бранша, заради което притежателите и заетите в ресторантьорския бизнес упорстват за отваряне на заведенията, предава Българска телеграфна агенция.

Въпреки желанието за възвръщане към естествена работа в бранша в програмата на здравното министерство са включени редица критерии, от чието осъществяване ще зависи и активността.

Предвижда се престоят и обслужването на клиентите в заведенията да бъде лимитирано до 45 минути. Според специалистите ограничението на престоя в закрити пространства понижава риска от разпространяване на вируса.

Възнамерява се също да бъдат лимитирани обслужваните клиенти в заведенията. До 30 % клиенти от потенциала ще се обслужват в заведенията от затворен вид и до 50 на 100 в заведенията навън.

При влизане в заведенията на входа от клиентите ще се изисква да показват така наречен ХЕС код, който служи за следене на разпространяването на епидемията.

ХЕС кодът бе въведен от здравното министерство по отношение на пандемията от COVID-19 и се изисква за пътешестване в градския, междуградския превоз и в чужбина, за обслужване в публичните институции, моловете и други

В същото време локалните управляващи в обособените окръзи ще може да подхващат разхлабване или наново стягане на епидемиологичните ограничения по места според от разпространяването на епидемията.

Здравното министерство вкара нова система за разгласяване на данните. Според нея се подава всекидневна информация за положението на епидемията във всеки обособен окръг, включваща брой на инфектираните, със или без признаци, брой на умрелите и оздравелите хора.

Досега данните се съобщаваха систематизирани за цялата страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР