Турските власти обявиха, че започват сеизмологични проучвания от изследователския кораб

...
Турските власти обявиха, че започват сеизмологични проучвания от изследователския кораб
Коментари Харесай

Турция изпраща изследователски кораб в гръцкия континентален шелф

Турските управляващи оповестиха, че стартират сеизмологични изследвания от изследователския транспортен съд "Барбарос " и два съпътстващи го плавателни съда от през днешния ден до 5 януари в регион на Източното Средиземноморие. Маршрутът включва част от кипърската изключителна икономическа зона и гръцкия континентален шелф, оповестява гръцкият "Катимерини ".

Същевременно Турция разгласи провеждането на "двустранно обучение на турски и съюзнически военноморски единици в региона южно от (гръцкия остров) Кастелоризо ", където отговорността за издаване на навигационен телекс принадлежи на гръцките управляващи, добавя Българска телеграфна агенция.

Действията на кораба "Барбарос " през последните месеци се свързват с турските изследвания за въглеводороди в Източното Средиземноморие Правата върху обширни региони в Източното Средиземноморие се оспорват от Турция, от една страна, и Кипър и Гърция, от друга.

На 12 декември в писмо, публикувано на 31 декември, кипърският непрекъснат представител в Организация на обединените нации Корнилиос Корнилиу изрази митинг против активността на "Барбарос " в изключителната икономическа зона на Кипър. В писмото се напомня, че неотдавна кипърският външен министър Никос Христодулидис прикани Турция да стартира договаряния за разграничение на морските зони на двете страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР