Турската централна банка намали до нула лихвения процент, прилаган за

...
Турската централна банка намали до нула лихвения процент, прилаган за
Коментари Харесай

Турската централна банка намали лихвата по задължителните резерви на търговските банки до нула



Турската централна банка понижи до нула лихвения %, прилаган за наложителните запаси на комерсиалните банки, деноминирани в турски лири, и приключи практиката на осъществяване на спомагателни лихвени заплащания върху суми, конвертирани от задгранична валута в лири от действителни лица.

Централната банка също по този начин промени комисионната система, която разгласи преди време в размер на 1,5% за сметки в задгранична валута за тези, които не могат да обръщат депозити от задгранична валута в лири.

Ходовете бяха оповестени в писмо на централната банка, изпратено до банките в петък и забелязано от организация Ройтерс, като измененията са в действие от 15 април.

Решенията на банката идват след поредност от ограничения през последните месеци в поддръжка на турската лира, откакто локалната валута се обезцени в края на 2021 година с 44% в границите на миналата година.

Преди последната смяна се прилагаха лихвени проценти, вариращи сред 8,5% и 14% за увеличение на каузи на лирите в наложителните запаси на комерсиалните банки.

Централната банка също по този начин отсрочи от 8 юли за 2 септември датата, до която физическите и юридическите лица би трябвало да доближат целеви курс от 20% за сумите, конвертирани от задгранични валути в лири.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР