Турската производство стигна до най-ниското си ниво за последните девет

...
Турската производство стигна до най-ниското си ниво за последните девет
Коментари Харесай

Турското производство се плъзга към 9-годишно дъно

Турската произвеждане стигна до най-ниското си равнище за последните девет години този септември, което съгласно икономистите е измежду най-ясните признаци , че Турция след дълги месеци на разтърсвания във валутния курс се е отправила към дълбока криза , оповестява " Ройтерс ".

Властите усилиха цените на електрическата енергия и природния газ за третото тримесечие и за жителите, и бизнеса , защото котировките на лирата се отразяват на всичко, от храна до гориво.

Турската лира е изгубила към 37% от цената си по отношение на $ до този миг. Кризата отеква по международните пазари и задълбочава загрижеността за вероятностите пред банките и производителите в Турция .

Според изследването на Истанбулската индустриална камара , показателят на мениджърски покупки - PMI е на най-ниското си равнище от март 2009 година, а спадът се дължи на забавянето на производството и поръчките, което от своя страна провокира спад в заетостта и покупателната интензивност .

" Рязкото намаляване предишния месец в PMI на Турция се приближава до други доста слаби данни от изследванията и също демонстрира, че стопанската система е навлязла в дълбока криза ", разяснява Лиам Карсън от Capital Economics.

Инфлацията стигна 18% предишния месец, най-високата за последните 15 години и се чака да доближи 20 % тази година . Турция зависи от вноса, който нормално е в непозната валута, за съвсем всичките си енергийни потребности.

Турският енергиен регулатор увеличи цените на електрическата енергия за жителите с 9% и с 18,6% за индустрията от 1 октомври , съгласно източници, откакто държавният газов оператор направи сходно нарастване .

Цените на дребно в Истанбул се покачиха с повече от 4% през септември , по отношение на месец преди този момент. Увеличението е близо 19% повече предишния месец, в сравнение с през септември 2017 година

Правителството реагира на рецесията, като понижи прогнозите си за напредък за тази и идната година и дава обещание да затегне разноските. Увеличаването на лихвените проценти на централната банка с 6,25% и опитите на Ердоган да възвърне връзките си със Съединени американски щати облекчиха ненапълно терзанията на вложителите, макар че остават терзания, изключително за банките.

Износът въпреки всичко е повишен с 22,6% през септември на 14,5 милиарда $, заяви министерството на търговията. Т ърговският недостиг се свива с 76,85% , оповестява министерството.

Най-изнасяните артикули са колите, като Германия, Англия и Италия са водещите експортни дестинации . Турция внася най-вече от Русия, Китай и Германия .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР